Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálny prokurátor Čižnár podal návrh na rozpustenie Kotlebovej ĽSNS
Zdielať na

Generálny prokurátor Čižnár podal návrh na rozpustenie Kotlebovej ĽSNS

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko ĽSNS. Správu priniesla televízia TA3.

"Potvrdzujeme, že včera 24. mája 2017 napadla na správne kolégium vec sp. zn. 4Volpp/1/2017," informuje hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík. Ide vraj o extrémistickú stranu s fašistickými tendenciami, ktorá svojou činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky. 

"Zatiaľ sa nebudeme vyjadrovať. Musíme si naštudovať podrobnosti podnetu, čo konkrétne pánovi politickému prokurátorovi Čižnárovi vadí. Neskôr k tomu vydáme stanovisko," uviedol poslanec Milan Uhrík. Strana zatiaľ nedostala žiadny oficiálny dokument.

Hovorkyňa generálnej prokuratúry uviedla, že vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy.

Podľa názoru prokuratúry, cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike, zdôraznila ďalej v stanovisku Predajňová. Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, dodala.

Leško: Poslanci by mali využiť čas

Politický komentátor Marián Leško pre TV JOJ uviedol, že poslanci by mali využiť čas, kým rozhodne Najvyšší súd, aby zakázali presun členov do ďalšieho zoskupenia. Podľa vlastných slov si od vojny nič podobné nepamätá. Teda, čo sa týka parlamentných strán.

Politológ Baránek uviedol, že v celom prípade hrozí, že v záujme záchrany demokracie prijmeme nedemokratické opatrenia, čo je cesta do pekla. Celý postup je podľa neho zle nastavený. Problém sa podľa Baránka má riešiť tým, že ĽS NS zoberú agendu, a nie legitimitu, keďže strana je legitímne zvolená. K tejto agende patrí riešenie korupcie, ochrana národných záujmov či riešenie rómskeho problému. Ako uviedol, tu je priestor pre koalíciu, ktorá však musí problémy riešiť pragmaticky. Rozpustenie strany by podľa Baránka nič nevyriešilo. Predstavitelia strany si totiž môžu kúpiť inú stranu, dajú jej iný názov a tá strana začne s vyššími preferenciami, ako majú dnes.

"Návrh generálneho prokurátora na zrušenie ĽSNS celkom určite vyvolá diskusiu. Či je jeho návrh vhodný, strategický, či Kotlebovcom pomôže alebo uškodí. Takejto diskusii sa nedá vyhnúť. Tento typ politických úvah ale nemôže byť motívom pre konania súdu a ani generálneho prokurátora. Súd v konečnom dôsledku musí rozhodnúť len na základe práva a takto to má v demokratickej spoločnosti byť. Keď raz nejaká právna úprava platí, tak sa má aj uplatňovať," napísala na Facebooku ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

Predseda vlády Robert Fico rešpektuje rozhodnutie generálneho prokurátora, uviedli v reakcii na rozhodnutie J. Čižnára z tlačového a informačného oddelenia Úradu vlády. Premiér začiatkom mája v súvislosti s Kotlebovou stranou a aktivitami jej poslancov vyzval kompetentné orgány, aby zakročili.

Najvyšší súd už v roku 2006 rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť na podnet vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Kotlebova ĽSNS má v Národnej rade 14 poslancov. Začala svoju činnosť v roku 2009. V poslednom prieskume agentúry Polis skončila strana ĽSNS na treťom mieste. Volilo by ju 11,1 percenta opýtaných. V parlamente by mala 18 poslancov.

Polícia v poslednej dobe začala vyšetrovať viacero jej členov. Poslanca ĽSNS Stanislava Mizíka obvinili koncom apríla z trestného činu pre jeho výroky na facebooku o vyznamenaných, ktorých kádroval podľa židovského pôvodu." Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie uvedenej osobe za trestné činy extrémizmu (prečin výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenie národa, rasy a presvedčenie)," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy