Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajný zásah v Zborove preverí inšpekcia
Zdielať na

Policajný zásah v Zborove preverí inšpekcia

BRATISLAVA, ZBOROV / Policajný prezident Tibor Gašpar sa na tlačovej besede okrem iného vyjadril aj k téme policajného zákroku takmer spred mesiaca. Na videu, ktoré zverejnilo Európske centrum pre práva Rómov, má byť vidieť, ako sa policajti zaháňajú na obyvateľov Zborova v okrese Bardejov. Policajný prezident už dal adekvátnosť zákroku preveriť.

Rómovia podľa RTVS tvrdia, že zásah si natočili viacerí, zachovalo sa však len jediné video. Pracovníkom Centra pre práva Rómov povedali, že večer po zásahu sa policajti vrátili a donútili ich ostatné videá z telefónov vymazať. Podľa prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara išla policajná hliadka 16. apríla okolo 19:15 riešiť do osady rodinný spor, pričom po príchode na miesto zistili, že v osade vypukol konflikt za účasti 70 až 100 ľudí.

Preto na miesto privolali ďalšie tri hliadky. Na mieste zadokumentovali tri priestupky v občianskom spolunažívaní a udelili jednu blokovú pokutu za neuposlúchnutie výzvy. Policajti boli podľa neho v osade urážaní, ale vyskytli sa aj napadnutia. Obušky podľa neho použili, keď sa potrebovali dostať k dvom bijúcim sa osobám. "Museli sa k nim dostať, v niektorých prípadoch použitie obuškov skôr naznačovali," povedal.

Gašpar: Potreba kamier

Podľa policajného prezidenta nie je vždy možné určiť presný vek osôb a môže sa stať, že policajti použijú napríklad donucovací prostriedok proti 15-ročnému, ktorý vyzerá na 18. Nie všetky zákroky, čo videl na videu, sa mu však podľa vlastných slov zdali primerané. Podľa Gašpara zasahujúci policajti odmietli, že by sa po zásahu vrátili na miesto a nútili Rómov mazať záznamy zákroku. Ako dodal, v budúcnosti môžu viac svetla v podobných prípadoch vniesť kamery, o ktorých využití sa hovorí už dlhší čas.

Ravasz: Spor dvoch bratov

Celý policajný zásah v Zborove pre šarvátku medzi Rómami pôsobil chaotickým dojmom, podľa dostupného videa situáciu na mieste policajti nezvládli. Vo štvrtok to v stanovisku na Facebooku uviedol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz. Na videu zo zásahu, ktoré v stredu 24. mája zverejnila RTVS, vidno, ako sa policajti zaháňajú obuškami aj na deti a ľudí, ktorí nekladú žiaden odpor.

Ábel Ravasz uviedol, že podľa jeho informácií situáciu vyvolal spor dvoch bratov, ktorý prerástol do fyzického napádania. „Konflikt sledovala celá obec a privolaná policajná hliadka sa nemohla dostať k aktérom konfliktu. Z videa je zrejmé, že keď sa to podarilo, zásahy policajtov na mieste konfliktu boli neadekvátne a smerovali aj na deti a staršie osoby,“ doplnil vo svojom stanovisku Ravasz.

Kaliňák nechcel robiť závery

​Minister vnútra Robert Kaliňák po rokovaní vlády nechcel vyvodzovať závery. „Nemyslím si vôbec nič, pretože tomu videu predovšetkým chýba polovička. Nemôžem posúdiť niečo, čo som vlastne nevidel, a to je rozhodujúce – prečo tam policajti prišli a prečo sa ocitli na opačnej strane v okolí človeka, ktorý tam ležal zranený alebo po nejakom konflikte,“ povedal Kaliňák s tým, že policajné autá sú v spodnej časti záberu, policajti vo vrchnej časti a nie je z videa zrejmé, čo sa dialo medzi tým, ako sa z áut dostali na druhú stranu pozemku.

RTVS v stredu 24. mája zverejnila video, ktoré zachytáva scénu v Zborove, okres Bardejov, kde podvečer 16. apríla privolali policajnú hliadku pre šarvátku medzi Rómami. Ako na svojom profile na Facebooku informuje relácia Správy RTVS, niekoľko policajtov na videu sa zaháňa obuškami aj na deti, jeden z nich sotí do staršej ženy, ktorá stojí bokom a zrazí ju na zem.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy