Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Policajti pri zásahu v osade bili aj ženy
Zdielať na

VIDEO: Policajti pri zásahu v osade bili aj ženy

BARDEJOV / Na záberoch zo 16. apríla vidieť sporný zásah policajnej hliadky. Policajti sa zaháňajú na obyvateľov Zborova v okrese Bardejov. Niekoľko policajtov bije obuškami ľudí vrátane detí. Video pochádza od Európskeho centra pre práva Rómov, na ktoré ako prvá upozornila RTVS.

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov. 

RTVS má k dispozícii video, ktoré zachytáva scénu v Zborove, okres Bardejov, kde podvečer 16. apríla privolali policajnú hliadku pre šarvátku medzi Rómami. Ako na svojom profile na Facebooku informuje relácia Správy RTVS, niekoľko policajtov na videu sa zaháňa obuškami aj na deti, jeden z nich sotí do staršej ženy, ktorá stojí bokom a zrazí ju na zem. Video pochádza od Európskeho centra pre práva Rómov.

"Policajti sa na videu opakovane zaháňajú na ľudí, ktorí nekladú žiaden aktívny odpor," konštatuje RTVS. Video, ktoré ako prvá zverejnila RTVS, videl už aj policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý ho preposlal na policajnú inšpekciu.

Zásah prešetrí inšpekcia

Rómovia podľa RTVS tvrdia, že zásah si natočili viacerí, zachovalo sa však len jediné video. Pracovníkom Centra pre práva Rómov povedali, že večer po zásahu sa policajti vrátili a donútili ich ostatné videá z telefónov vymazať. RTVS ukázal video aj policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi. "Viaceré z tých zákrokov sa mi zdajú zjavne neprimerané. Na môj podnet som video preposlal na policajnú inšpekciu, ktorá okamžite začne konanie, aby sa celý zásah vyšetril,“ povedal pre RTVS Gašpar.

"Nemyslím si vôbec nič, pretože tomu videu predovšetkým chýba polovička. Nemôžem posúdiť niečo, čo som vlastne nevidel, a to je rozhodujúce – prečo tam policajti prišli a prečo sa ocitli na opačnej strane v okolí človeka, ktorý tam ležal zranený alebo po nejakom konflikte," povedal Kaliňák s tým, že policajné autá sú v spodnej časti záberu, policajti vo vrchnej časti a nie je z videa zrejmé, čo sa dialo medzi tým, ako sa z áut dostali na druhú stranu pozemku.

"Ak ja som dobre informovaný, tak policajti boli privolaní na miesto pre konflikt vo vnútri komunity, aby zabezpečili verejný poriadok na mieste a predovšetkým zrejme rozdelili znesvárené tábory, ktoré asi bojovali v nejakej podobe voči sebe, čo nevidíme, pretože tá časť videa chýba. Z toho kúsku, pretože netušíme, čo tomu predchádzalo, sa nedá vyvodiť záver,“ uviedol ďalej minister vnútra.

Pozrite si video, ktoré zverejnilo Európske Centrum pre práva Rómov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy