Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Atentátnik z Manchestru Abedi sa mstil
Zdielať na

Atentátnik z Manchestru Abedi sa mstil

MANCHESTER / Samovražedný atentátnik z Manchestru bol poháňaný "túžbou po pomste" za ubodanie priateľa skupinou mladíkov. Povedal to agentúre AFP priateľ rodiny Salmana Abediho, ktorého útok si v pondelok v manchesterskej aréne vyžiadal 22 mŕtvych. Podľa britských médií skupina mladíkov zabila pred rokom v Manchestri Abdula Wahab Hafidaha, ktorý je rovnako ako Abedi líbyjského pôvodu. Český minister vnútra Milan Chovanec zároveň dementoval správu, že mal Abedi pred terorom letieť cez Prahu.

Denník tiež uviedol, že jedno zariadenie policajti zlikvidovali riadeným výbuchom. O kontrolovanej explózii na manchesterskom predmestí Fallowfield informovala BBC už v utorok, v noci na štvrtok potom ohlásila riadené odpálenie v manchesterskej časti Moss Side. Vyšetrovatelia vychádzajú z toho, že na príprave atentátu sa podieľala celá skupina ľudí, nie je preto podľa informácií The Independent vylúčené, že v pláne boli aj ďalšie údery.

Policajti v Británii od útoku, pri ktorom zahynulo 22 ľudí a tiež predpokladaný páchateľ Salman Abedi, vykonávajú razie. V stredu bezpečnostné jednotky zatkli päť mužov a jednu ženu, ktorá bola ale čoskoro prepustená na slobodu. Potom skončil vo väzbe bližšie nespresnený muž, ktorého chytili v stredoanglickom Nuneatone. Vo štvrtok polícia oznámila ďalšie dve zatknutia.

Abediho rodina pochádza z Líbye, kde tamojšia protiteroristická jednotka zadržala jeho mladšieho brata Hashema, ktorý podľa informácií médií vopred poznal podrobné plány atentátu v Manchestri, a otca Ramadana.

Denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na nespresnené zdroje napísal, že Abedi bol opakovane nahlásený pre extrémistické názory v uplynulých piatich rokoch. Svojim priateľom údajne povedal, že "byť samovražedným atentátnikom je v poriadku". Jeho priatelia to vzápätí oznámili na horúcej protiteroristickej linke, ktorú zriadila vláda.

Nejasností o Abediho pohybe je dosť. Zatiaľ nie je jasné, čo presne robil pred atentátom v Líbyi, odkiaľ pochádza jeho rodina. Bezpečnostné zložky teraz pátrajú, či sa v tejto severoafrickej krajine nestretol s príbuznými alebo osobami z takzvaného Islamského štátu, ktorý sa k útoku v Manchestri prihlásil.

Úrady si podľa The Daily Telegraph boli tiež vedomé toho, že Abediho otec je napojený na známu islamskú skupinu v Líbyi, ktorá je v Británii zakázaná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy