Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ficov socializmus s Kaliňákovou tvárou
Zdielať na

Ficov socializmus s Kaliňákovou tvárou

Drogová razia v škole, mlátenie žien a detí v rómskej osade. Policajný zbor dnes nevyzerá veľmi dobre. Keď sa dívate na zúrivého truľa v uniforme, ako sotí bezbrannú ženu na zem, pomaly začnete meniť názor na to, koho sa vlastne treba báť. Strážcovia zákona by ani nemuseli strieľať na podpredsedu parlamentu či študentov, aby sa im slušný človek radšej vyhol, aj keby ochranu skutočne potreboval.

Hľadanie drog v škole je len taká taľafatka. Kde by ich tak asi mali policajti hľadať? V Pentagone? Žiadať, aby chodili decká do školy triezve napokon ani nie je celkom odveci. Len by policajti urobili užitočnejšiu robotu, keby prišli bez psa a s testerom na alkohol. Možno by sa teraz celá krajina nepýtala, čo to u toho Kaliňáka húlia.

Pre spravodlivosť treba povedať, že policajti prešli veľmi významnou zmenou k lepšiemu. V deväťdesiatych rokoch bolo istejšie nikam nechodiť, pretože ak vás nedobili a neolúpili agresívni debili v teplákoch, zmlátili a ošklbali vás násilnícke hovädá v uniforme. Najväčšou, i keď najhoršie organizovanou zločineckou skupinou bol vtedy policajný zbor.

Dnes musíte mať obrovskú smolu, aby ste narazili na policajta, ktorý sa správa arogantne alebo neprofesionálne. Nemusí byť vždy milý, ale v drvivej väčšine prípadov bude zdvorilý. Asi nebude génius, to by napokon robil jadrovú fyziku v akadémii vied, no nebude ani hlupák. Robotu si urobí, čo znamená, že rutinne zvládne aj situácie, pri ktorých by si netrénovaný človek premočil spodnú bielizeň. Dajte mu najavo, že si tú prácu vážite, aj keby ňou bolo napariť vám pokutu za rýchlu jazdu. Buďte radi, že vás nezastavil strom pri ceste ale policajt a zistíte, že odídete rýchlejšie, viac v pohode a lacnejšie.

Ešte dôležitejšie je, že dnes už policajta s gangstrom porovnávať nemôžete. Za normálnych okolností totiž na žiadneho gangstra nenarazíte. Pokojne môžete ísť do nočného podniku a nebudete sa cítiť ako účastníci kurzu prežitia. Aj dnes vás môže ohroziť agresívny opilec, ale pôjde o mimoriadnu udalosť. A keď zavoláte policajtov, budú sa vám snažiť pomôcť. Slovensko je bezpečná krajina.

Problémy vznikajú, keď je polícia postavená pred úlohy, ktoré už nemožno nazvať rutinnými. Alebo keď sa dostane pod tlak, hlavne pod politický.

Policajný prezident sa bude tváriť ustarostene a video s brutálnym zásahom v rómskej osade dá prešetriť inšpekcii. Azda aj vyzlečú z uniformy nejakého trubiroha, ktorý nezvládol vlastnú agresivitu. A dobre urobia, len tým nevyriešia príčinu.

Bol to Robert Fico, kto v panike z preferencií fašistov začal sľubovať poriadok v osadách. A nebolo to prvýkrát, keď si šéf sociálnych demokratov pomohol rétorikou, pri ktorej by taký Kotleba musel porozmýšľať, či ho za ňu neodstíhajú, aj keď má v polícii solídny fanklub. Pomerne silnú prítomnosť rasizmu v polícii žiadna vláda systémovo neriešila. Ubližovať Rómom je na Slovensku populárne. Fico pravidelne surfoval na hnedej vlne. Až keď ju zdulo tak, že by ho mohla aj spláchnuť, objavil v sebe socialistu a antifašistu.

No treba upresniť, opäť v záujme fair play, že Fico už len staval na základoch, ktoré preňho položili Ľudovít Kaník a Vladimír Palko počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Kaník vtedy veľmi radikálne osekal sociálne dávky. V chudobných osadách vypukli nepokoje, ich obyvatelia sa vybrali rabovať obchody s potravinami. Palko ako minister vnútra napokon nechal hermeticky uzavrieť osadu pri Trebišove a jej obyvateľov dôkladne zmlátiť. Všetkých. Mužov, ženy, deti, starcov, invalidov. Policajti systematicky prechádzali chatrč po chatrči, mlátili ľudí, rozbíjali a ničili čo našli. Všetci to hodnotili ako veľmi úspešný zásah. Dodnes nikto nepovedal, že to bolo svinstvo najhrubšieho zrna, za aké v civilizovaných krajinách neskončia politici len vo funkcii, ale rovno v base.

Slovensko je bezpečná krajina. Pokiaľ nemáte tú smolu, že ste sa narodili do rómskej osady. Bezpečne môžete vykrádať štátny rozpočet aj eurofondy. Len jedlo nekradnite, lebo dostanete po papuli a pôjdete za mreže. Socializmus s Kaliňákovou tvárou.

Súvisiace články