Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ján Rudolf: Eurofondy treba radikálne zmeniť
Zdielať na

Ján Rudolf: Eurofondy treba radikálne zmeniť

Zdroj: archív JR

Po 15 rokoch, počas ktorých Slovensko čerpá eurofondy, musíme s ľútosťou konštatovať, že sme túto jedinečnú príležitosť dostatočne nevyužili. Premrhané šance nás nútia sa zamyslieť, aký je skutočný dôvod, že eurofondy čerpáme mizerne, to čo čerpáme, úspešne rozkrádame, a hlavne, prečo nepociťujeme efekt týchto peňazí v každodennom živote.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil expert SaS pre eurofondy Ján Rudolf. 

Dnes, viac ako inokedy je aktuálnou aj otázka, kto zodpovedá za to, že na konci tohto roka prepadne niekoľko stoviek miliónov eur, ktoré definitívne stratíme. Pred pár dňami som sledoval diskusiu v televízií, kde rektor jednej slovenskej univerzity hovoril o poddimenzovaných vedeckých a výskumných pracoviskách na Slovensku. Univerzity nemajú ľudí, nevedia ich zaplatiť, majú málo projektov, vedecko-výskumná komunita je v biede a na konci roka prídeme o viac ako 100 miliónov len na výskum a inovácie. Spomínate si na meno Plavčan ? Veríte tomu, že toto je realita dneška? Je toto vôbec možné ? Po 15 rokoch skúseností ?

Eurofondom sa pripisuje, že sú plné korupcie, klientelizmu, politického rodinkárstva a mafie. Je to fakt. Každému, kto rád nadáva na eurofondy pripomínam,  že to nie je chyba eurofondov, ani Bruselu, ani Európskej únie, ale problém Slovenska. Politické elity posledných rokov dopustili tento neželaný stav. Premrhali stovky miliónov eur bez efektu, zaviedli systém netransparentného prideľovania, kŕmili konzultačné firmy, podporovali niekoľkonásobne predražené projekty, ignorovali odborné riešenia, presadzovali politické nominácie, tolerovali defraudáciu peňazí v každom sektore, najviditeľnejšie v agrodotáciach a informatizácii.  Výsledok? Regionálne rozdiely sa prehlbujú, byrokracia narástla do obludných rozmerov, podnikatelia, ale aj obce prestávajú mať záujem o eurofondy a občan necíti žiadne zlepšenie služieb štátu.  Za tento stav sú zodpovední vládnuci politici, ktorí sú na čele štátu od roku 2007, a nepomôžu im žiadne výhovorky ani na 1,5 roka Radičovej vlády. V eurofondoch fatálne zlyhali.

Ján Rudolf

Dnes, na konci roka 2018 je čerpanie eurofondov na Slovensku na úrovni necelých 13 %. Peniaze pridelené v tomto programovom období 2014-2020 môžeme čerpať do konca roka 2023. V presnej polovici sme vyčerpali necelých 13%. Prešlo 50% času, vyčerpali sme 13% peňazí.

Okrem toho, že už prešla polovica obdobia, v roku 2021 začína nové programové obdobie, v ktorom bude mať Slovensko k dispozícii zas niekolko miliárd eur, ktoré budeme môct čerpať. Teda nemáme vyčerpané staré a už nám Únia ponúka nový balík. Cítite ten problém ?

Aké je, resp. aké sú riešenia, aby sme neprišli o ďaľšie stovky milónov ? Ako dosiahnuť lepšie čerpanie a hlavne väčší efekt využitia týchto peňazí ? Riešenia nie sú ľahké, ale sú dosiahnuteľné. Toto je našich 7 základných návrhov:

  1. Radikálne zníženie priorít financovaných z eurofondov
  2. Výrazne menej operačných programov
  3. Jedna národná inštitúcia pre eurofondy
  4. Zásadne presadzovať princíp nárokovateľnosti
  5. Prioritizovať odborné riešenia
  6. Viac využívať a zapojiť regionálne štruktúry
  7. Maximálna transparentnosť a verejná kontrola

Ak máte záujem dozvedieť sa viac o našich riešeniach, o tom, ako by mali vyzerať eurofondy na SLovensku po roku 2020, prídite na verejnú diskusiu v utorok 27.11.2018 o 17.00 hod v sídle strany SaS. Všetci ste srdečne pozvaní. Tešíme sa na vás. Viac info tu. https://www.facebook.com/events/2135632493368600/

Súvisiace články