Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lepšie so špinavým Ficom v Bruseli, ako s čistým Sulíkom v Moskve
Zdielať na

Lepšie so špinavým Ficom v Bruseli, ako s čistým Sulíkom v Moskve

Robert Fico urobil voči „kaviarni“ zmierlivé gesto. Síce svojím typicky chlapáckym štýlom, ale komentárom v Hospodárskych novinách jej ponúka účelové spojenectvo. V záujme prežitia Slovenska v EÚ. A v záujme prežitia Fica pri moci. Treba uznať, že je asi prvý politik, ktorý dokáže vydierať aj podávanou rukou: alebo prijmete tú zasvinenú paprču, alebo sa utopíte v hnedej žumpe. Aj Richard Sulík vo svojom vlastnom komentári prakticky okamžite potvrdil, že inej šance niet.

Líder opozície sa kategoricky vymedzil voči fašistom, líder koalície sa jednoznačne prihlásil k Západu. Hoci to vyzerá podobne, nie je to ani zďaleka to isté. Fico sa vymedzil voči maďarskej a poľskej politike, Sulík voči Angele Merkelovej. Fico vidí budúcnosť Slovenska v jadre Európskej únie, Sulík (podľa svojich vlastných slov) ani nevie, čo to jadro vlastne je.

To je napokon jediný skutočný problém, ktorý Sulík má. Nevie. Keby vedel, bol by z neho celkom použiteľný líder. Určite sympatickejší. Keby vedel, že na opačnom konci cesty do jadra Európskej únie je Červené námestie, nepochybne by otočil. Ale on nevie a vedieť nechce.

Aj politik je predovšetkým človek. Stačí trochu empatie a dokážete mu porozumieť. V Sulíkovom prípade za všetko môže Iveta Radičová. Ten jej nešťastný balón. Riško už prosto nebude nikomu držať balónik. A vo federalizovanej Európe by to ďalej nedotiahol.

Fico je zasa pragmatik a realista. Zadné vrátka do Moskvy mu dávali istotu, že prežije, aj keby sa únia zosypala ako domček z kariet. Lenže Vladimír Putin si už našiel na Slovensku novú, omnoho viac sexy neviestku. Takmer panenskú, ktorá sa ešte s Nemcom a Francúzom nespustila. Je naňho celá nadržaná. Fica už Putin nepotrebuje. Preto bol taký nervózny, keď sa po Brexite a zvolení Trumpa zdalo, že Západ už hybridnú vojnu s Ruskom de facto prehral. Po francúzskych voľbách sa však trend definitívne obrátil.

Fico vie, že kaviareň sa nevyhnutne stane jeho spojencom. Pretože on bude jediný, kto naozaj bude schopný garantovať začlenenie Slovenska do centrálne riadeného superštátu, ktorí si Nemci a Francúzi vytvoria. Už o tom rozhodli. Pokiaľ si Slováci zvolia vládu Sulíka s jeho víziami kvadratických kruhov, bude to pre nich signál, že ich bude lepšie nechať odhniť s Maďarmi a Poliakmi.

Aj kaviareň vie, že jej jedinou šancou sa stáva Fico. Napokon bude musieť tú ruku s arogantne otrčeným prostredníkom a hlboko zažratou nezmyteľnou špinou kaliňákov a bašternákov uchopiť. Nech jej je útechou, že sa Ficovi nehnusí o nič menej ako on jej.

Politika napokon nie je o sympatiách. Ako kedysi povedal predseda strany a vlády Robert Fico – politika je o moci. A keď si máte vybrať, či má mať nad vašimi životmi moc Angela Merkelová alebo Vladimír Putin, nemáte veľmi nad čím váhať. Keby predsa, zistite si ako žije človek vášho postavenia v Nemecku a ako v Rusku.

Súvisiace články