Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenský maliar Cvik: Z umenia sa dá žiť. Treba mať pokoru
Zdielať na

Slovenský maliar Cvik: Z umenia sa dá žiť. Treba mať pokoru

BRATISLAVA / V dnešnej dobe sa mladí ľudia orientujú viac vo svete hudby a filmu, ako v umení. O tom ako sa žije maliarom v tejto dobe, hovoril Peter Cvik. Predstavil tiež projekty, na ktorých spolupracoval a vysvetlil, čo to znamená komentovaná prehliadka a kde ju možno zažiť.

Svoje diela a pôsobenie považuje za súčasť popkultúry. A neostáva len pri rečiach. Mnohí môžu Petra poznať z klipu Márie Čírovej k piesni "Unikát", kde vystupuje. Už predtým sa objavil v klipe Majka Spirita, takže prepájanie rôznych umeleckých smerov, mu nie je cudzie. 

Svojimi dielami sa približuje aj mladej generácii. "Odráža to súčasnú dobu a má to tú reakčnosť, ktorá nemusí byť iba konzervatívna a akademická," hovorí o svojich dielach Peter, ktorý napriek svojmu postoju nedávno obhájil doktorát s výstavou "Od plochy k materiálu", ktorá v Bratislave ešte stále beží. 

Počas svojho posledného štúdia sa snažil uplatniť ako na domácom trhu, tak aj v zahraničí. Ako nám povedal, PR si zatiaľ robí sám. Medzi slovenskými maliarmi PR nie je až takou bežnou vecou. "Najmä do zahraničia je lepšie, keď komunikuje niekto iný a na profesionálnej úrovni. Častokrát sa s tými kurátormi stretávam až priamo na mieste."

Učiteľom muzikant

V ateliéri Peter študoval pod vedením Ivana Čudaja, ktorého niektorí môžu poznať aj ako alternatívneho muzikanta, ktorý dodnes vydáva cd-čka. V 90. rokoch ho považovali za populárneho umelca a možno práve preto sa podobným smerom uberá aj jeho žiak Peter Cvik. "Ja si myslím, že populárny je stále, je dobrý výtvarník a dobrý hudobník, čo znamená, že tá tvorba žije. Takže je to môj vzor." Práve v jeho ateliéri si vybudoval vzťah k maľbe. 

Komentovaná prehliadka

Väčšina ľudí pozná výstavy ako zavesené obrazy a diela, ktoré môže v tichosti obdivovať a analyzovať. Takto to rozhodne nebude vyzerať 30. mája o siedmej hodine večer v bratislavskej galérii, kde prebehne komentovaná prehliadka. Komentáre k dielam a príbehy môžu otvoriť ich ďalšie čítanie a pochopenie. Čiže návštevníci môžu vidieť, že dané dielo má možno úplne iný význam, ako si ho sami interpretovali. 

Súvisiace články