Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozor na nedostatok spánku: Mozog začne požierať sám seba
Zdielať na

Pozor na nedostatok spánku: Mozog začne požierať sám seba

LONDÝN / Pri maximálnom vyčerpaní sa človek môže cítiť, akoby strácal mozgovú kapacitu a schopnosť premýšľať. Každý z nás ten pocit pozná. Podľa novej štúdie to ale môže viesť k javu, kedy sa takzvane mozog začne sám požierať.

Nová štúdia, s ktorou prišla Michele Bellesi z talianskej polytechnickej univerzity, skúmala mozog myší v prípade, že majú pravidelný spánok so spontánnym prebudením a v prípade, že trpia chronickou nespavosťou. 

Pomocou skenovacieho softvéru tváre, vedci zmerali synapsie a bunkové procesy v čelnej kôre myši. Konkrétne pri pohľade na bunky, nazývané bunky astrocytov, výskumníci zistili, že myši s nedostatkom spánku vykazovali s týmito bunkami väčšiu aktivitu. Výsledky poukazujú práve na tieto bunky, ktoré oveľa viac požierajú mozgové synapsie. 

Veľa neznamená aj dobré 

"Poprvýkrát preukážeme, že časti synapsií sú vo veľkej miere konzumované astrocytmi z dôvodu nedostatočného spánku," povedala Bellesi pre New Scientist. Dodala, že to nie je nevyhnutne zlá vec, pretože to môže byť len spôsob mozgu ako čistiť prebytočný odpad starého mozog.

Štúdia tiež skúmala účinok na mikrogliálne bunky, ktoré predstavujú približne 15 percent buniek nachádzajúcich sa v mozgu. Spolu s nervovou sústavou tvoria nervové tkanivo. Tieto bunky zachytávajú povlak, ktorý je tvorený z poškodených buniek, zbytočných neurónov alebo nepotrebných látok v mozgu. Nachádzajú sa aj v mieche. Pokiaľ niekto trpí chronickou nespavosťou, čo v tomto prípade zahrňuje päť dní bez spánku, tieto bunky sú podstatne aktívnejšie. To znamená, že sa obrátia aj na zdravé synapsie, uvádza denník Independent.

Trvalá aktivácia mikrogliálnych buniek môže viesť k vážnym poruchám mozgu. Bellesi povedala, že tieto výsledky sú znepokojujúce. "Dlhodobá aktivita takýchto buniek bola pozorovaná pri Alzheimerovej chorobe a iných formách neurodegenera­tívnych ochorení," vysvetľuje Bellesi. 

Súvisiace články