Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Revolučná batéria sa má nabiť za pár minút a vydržať aj týždeň
Zdielať na

Revolučná batéria sa má nabiť za pár minút a vydržať aj týždeň

WASHINGTON / John Goodenough je v odborných kruhoch legendou. Pred tridsiatimi rokmi vynašiel, spoločne s kolegami, dnes všadeprítomnú batériu Li-ion, ktorú máte určite vo svojom mobile či notebooku. Teraz prichádza s ďalším vynálezom. Niektorí vedci sú však voči jeho návrhu skeptickí.

Koľko vydrží váš mobil? Ak pri plnej prevádzke aspoň 24 hodín, ste na tom dobre. Elektrické autá s plne nabitou batériou tiež nedôjdu príliš ďaleko. Dostupné akumulátory jednoducho zázraky neumožňujú a preto sa vedci po celom svete snažia prísť s aspoň malým vylepšením. John Goodenough ponúka riešenie. A jeho vylepšenie pritom vôbec nie je malé, píše portál idnes.cz

Goodenough, ktorý má už 95 rokov, je na poli vedy stále aktívny a aktuálne sľubuje až päťnásobné zlepšenie výkonu a dokonca by mala byť nehorľavá. To by bol po viacerých nepríjemnostiach s výbuchmi mobilov tiež významný bonus. 

Hlavná inovácia novej generácie lítiových batérií spočíva vo výmene tekutého skupenstva elektrolytov za pevné, ako to vedecký tím okolo Goodenougha publikoval v časopise Energy&Environmental Science. „Výsledkom je bezpečná a lacná lítiová alebo sodíková nabíjacia batéria s vysokou kapacitou a dlhou životnosťou,“ zhrnuli vedci v úvode.

V súčasnej Li-ion batérii je tekutý elektrolyt. Ten je zodpovedný za prenos energie. V novej batérie by mal byť pevný. Umožnilo by to jednoduchšiu konštrukciu aj údržbu. "Sklenené elektrolyty umožňujú nahradiť drahé lítium lacným sodíkom. Ten sa dá získať napríklad z morskej vody," vysvetľuje Helena Braga, vedúca výskumného tímu. Deklarujú päťnásobné navýšenie kapacity a extra rýchle nabíjanie. Batériu už testovali, vybíjali a nabíjali ju viac ako tisíc hodín. 

Nadšenie však strieda skepsa niektorých vedcov. Tvrdia, že je len veľmi malá možnosť, aby to mohlo fungovať. "Keby to publikoval ktokoľvek iný, ako Goodenough, nemal by som pre tú prácu práve úctivé označenie," vyjadril sa Daniel Staingart, materiálový inžinier z Princetonu. Koncept sa mu nepozdáva preto, že hoci palivo neustále reaguje, nespotrebováva sa. "Všetko, čo viem o chémii a termodynamike, mi hovorí, že je to nemožné," povedal Staingart. 

Popis prebiehajúcich dejov v batérii totiž nemôže fungovať, podľa Staingarta je v rozpore s prvým termodynamickým zákonom. "Žiadny termodynamický zákon som neporušil. Akumulátor sme vyskúšali a dokázali sme, že z neho môžeme dostať tri volty aj po 500 nabíjacích cykloch," reagoval Goodenough. 

Sľubný koncept tak zrejme potvrdí až jeho využitie v praxi. O novú batériu už prejavili záujem viaceré firmy.

Súvisiace články