Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zo školy ju vyhodili za to, že je židovka. Po 78 rokoch sa jej ospravedlnili
Zdielať na

Zo školy ju vyhodili za to, že je židovka. Po 78 rokoch sa jej ospravedlnili

PRIEVIDZA / Ospravedlnili sa jej po neuveriteľných 78 rokoch. Pani Ruženu Beckovú z Prievidze počas vojny vyhodili z gymnázia. Spolu s ňou odtiaľ muselo odísť ďalších 27 študentov. Dôvodom bolo to, že sú židia. Mnohí z nich zomreli v koncentračných táboroch.

"Boli by sme radi, keby ste nám vy a celá vaša generácia uverili, že urobíme všetko preto, aby sa niečo takéto už nikdy neopakovalo," vyhlásila riaditeľka gymnázia v Prievidzi, Eleonóra Porubcová.  

Z vyhodených študentov žije už iba Ružena Becková. Na prievidzskom gymnáziu preto zorganizovali slávnosť, na ktorej sa jej za všetko ospravedlnili. Medzi študentov gymnázia zavítala samotná Ružena Becková, ktorá do tejto školy začala chodiť v roku 1939. O niekoľko mesiacov ale musela odísť. 

"Prezerali sme staré výročné správy a tam bolo že v roku 1938 bolo na škole 28 židov a v roku 1939 už žiaden," priznáva Porubcová. 

Všetkých vyhodili a prežívali ťažké časy. Odvliekli ich do pracovného tábora v Novákoch. 

"Všetkých nás si zhromaždili do veľkého priestranstva a rozhodovali, kto pôjde do vagónov a do Terezína, Osvienčimu alebo iných táborov," hovorí Ružena Becková, ktorej život visel veľakrát na vlásku. 

Napriek všetkému prežila a nakoniec vyštudovala za učiteľku. Za to, že ju cez vojnu vyhodili zo školy sa jej ospravedlnili až dnes, po 78 rokoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy