Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Večera so štvornohým miláčikom vás môže vyjsť draho
Zdielať na

Večera so štvornohým miláčikom vás môže vyjsť draho

BRATISLAVA / Zvieratá majú v reštauráciách a kaviarňach zákaz vstupu. Výnimka však potvrdzuje pravidlo, a preto existujú určité výnimky aj pre zvieracích spoločníkov.

Ak sa vyberiete so psom do reštaurácie, mali by ste myslieť na to, že aj pre zvieratá platia určité pravidlá. Podľa našich zákonov majú zvieratá vo všetkých reštauráciách a kaviarňach stopku. 

Zákazník so psom v reštaurácii, aj keď len malým, porušuje zákon o ochrane verejného zdravia. "Je zakázané vodiť do zariadení, kde sa podáva strava alebo nápoje, to znamená, že takáto osoba, alebo prevádzkár sa vystavuje riziku uloženia pokuty," vysvetľuje Milan Ficek, advokát. 

Výška pokuty sa môže pohybovať od 150 do 20 tisíc eur. "Hygienici pri určovaní výšky pokuty zohľadňujú aj závažnosť, trvanie a následky protiprávneho konania," hovorí Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.  

Na Slovensku sú zákony pomerne prísne, no existujú kontaktné kaviarne napríklad s mačkami. Podobná kaviareň je aj na Slovensku. V bratislavskej prevádzke spolu s hosťami v harmónii nažíva osem mačiek. Zrealizovať takýto projekt bolo náročné, no podarilo sa to. 

Jednoduchším riešením sú letné terasy, pri ktorých sú úrade ochotné prižmúriť oči. "Domáce zvieratá, ako napríklad psíky môžu byť púšťané na letné terasy, v prípade, že s tým súhlasí majiteľ. Takéto konanie síce nemá oporu v zákone, napriek tomu hygienici pri kontrolách akcpetujú domáce zvieratá na letných terasách," dopĺňa Drobová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy