Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci vyšľachtili špeciálnu ovcu. Môže dávať až dvakrát viac mlieka
Zdielať na

Slováci vyšľachtili špeciálnu ovcu. Môže dávať až dvakrát viac mlieka

TRENČIANSKA TEPLÁ / Chovateľom oviec sa podarilo vyšľachtiť nové národné plemeno. Dostalo názov "Slovenská dojná ovca". Šľachtili ju viac ako 20 rokov. Zatiaľ čo bežné ovce dajú 100 litrov mlieka ročne, u nového plemena by to malo byť dvakrát viac.

Vyšľachtiť národné plemeno trvalo slovenským chovateľom viac ako 20 rokov. "Uznanie nového slovenského plemena je historickou udalosťou," uviedol riaditeľ Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra Jaroslav Slamečka.

Podľa Slamečku je to za posledných 40 rokov len druhé národné plemeno na Slovensku.

Stovky litrov mlieka

Slovenskí chovatelia v 90. rokoch minulého storočia predpokladali, že o ovčie mlieko bude veľký záujem. Rozhodli sa preto vyšľachtiť ovce, špeciálne určené na dojenie. Dve desaťročia testovali, množili, až nakoniec usúdili, že toto sú najlepšie ovce, aké kedy na Slovensku chovali.

"Ovca nadojí ročne 100 litrov mlieka. Slovenská dojná ovca má už teraz 160 litrov a chceli by sme keby to bolo nad 200 litrov," vysvetľuje  Jaroslav Slamečka.

"Nádejáme sa, že budú dojiť viac ako pôvodné druhy a nebudeme musieť dovážať mlieko," uviedla na družstve v Trenčianskej Teplej pri predstavení nového plemena ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Podľa chovateľov sú tieto ovce nenáročné, ideálne na naše pastviny. Za posledný rok klesol na Slovensku počet oviec o 20 000 kusov. Momentálne ich chováme okolo 400 000. "Pokles tu je. Uznaním tohto plemena by mohlo dôjsť k stabilizácii," myslí si riaditeľ Výskumného ústavu živočíšnej výroby Nitra Jaroslav Slamečka.

Súvisiace články