Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Veľké záplavy a zosuvy pôdy na Srí Lanke si vyžiadali najmenej 100 obetí
Zdielať na

Veľké záplavy a zosuvy pôdy na Srí Lanke si vyžiadali najmenej 100 obetí

KOLOMBO / Bilancia obetí záplav a zosuvov pôdy na Srí Lanke sa zvýšila na 100. Po ďalších 99 nezvestných stále pátrajú bezpečnostné zložky. Viac ako 2900 osôb muselo kvôli záplavám, ktoré spôsobili prudké monzúnové lejaky, opustiť svoje domovy. S odkazom na vyhlásenie srílanskej vlády o tom v sobotu informovala agentúra AP.

"V okrese Kalutara bolo zaznamenaných minimálne päť zosuvov pôdy," povedal hovorca polície Prijantha Džajakody s poukazom na jednu z najhoršie postihnutých oblastí nachádzajúce sa na západnom pobreží Srí Lanky, južne od metropoly Kolomba.

"Záchranné operácie stále pokračujú," dodal.

Uväznení ľudia

Armáda na prepravu osôb z postihnutých oblastí používa veľká obrnené vozidlá a člny. Mnoho ľudí je však uväznených v dedinách vo vnútrozemí, kam sa bezpečnostné zložky s člnmi  nemôžu dostať. Srílanská vláda požiadala OSN a medzinárodné spoločenstvo o pomoc.

Najviac zrážok spadne na Srí Lanke počas monzúnovej sezóny, ktorá zvyčajne trvá od mája do septembra, napísala agentúra Reuters. Srílanští meteorológovia uviedli, že aktuálne dažde sú najhoršie od roku 2003, a v nadchádzajúcich dňoch očakávajú ďalšie zrážky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy