Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mladík dostal za skonštruovanie bomby 15 rokov väzenia
Zdielať na

Mladík dostal za skonštruovanie bomby 15 rokov väzenia

Archívne video

LONDÝN / 15-ročný trest odňatia slobody uložil súd len 20-ročnému mladíkovi, ktorý minulý rok umiestnil v stanici metra bombu. Podľa jeho slov išlo len o žart.

Študent, ktorý minulý rok umiestnil do vlaku londýnskeho metra podomácky vyrobenú bombu dostal 15 rokov vo väzení za terorizmus. 

Britskému študentovi Damonovi Smithovi uložil súd 15-ročný trest odňatia slobody. Podľa polície a prokuratúry tento 20-ročný mladík využil pri výrobe nálože návod z magazínu teroristickej organizácie al-Káida.

Bomba obsahovala guľôčkové ložiská a jej odpálenie vo vlaku londýnskeho metra zlyhalo. Po tom ako ju objavili cestujúci bola zneškodnená riadeným výbuchom. Podľa vyhlásenia šéfa protiteroristického oddelenia londýnskej Metropolitnej polície Deana Haydona nedošlo k výbuchu iba zásluhou šťastia a následky mohli byť podobne ničivé ako v prípade bombového útoku, ktorý sa odohral tento týždeň v Manchestri.

Smitha uznala súdna porota za vinného už začiatkom mája. Sue Hemmingová z britskej Korunnej prokuratúry vtedy vyhlásila, že podľa tvrdenia obžalovaného malo byť nastraženie bomby v metre len akýmsi žartom. Pravdou však je, že bola bomba dostatočne silná na to, aby spôsobila rozsiahle zranenia a škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy