Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nezáleží na dĺžke spánku, ak sa chcete dobre vyspať, je na to presné pravidlo
Zdielať na

Nezáleží na dĺžke spánku, ak sa chcete dobre vyspať, je na to presné pravidlo

SLOVENSKO / Väčšina ľudí sa snaží ísť spať čo najskôr, ak ich na druhý deň čakajú náročné povinnosti. Napokon sa však napriek dlhým hodinám spánku zobudíte dolámaní a oťapení a nechápete, čo ste urobili zle. Odpoveď je jednoduchá - nedodržali ste spánkový cyklus.

Rozšírená predstava o ideálnej dĺžke spánku je 8 hodín. Tí, ktorí vstávajú o šiestej, by teda mali byť v posteli najneskôr o desiatej večer. Čo v prípade, že máte rozpozeraný dobrý film alebo jednoducho vôbec nie ste unavení? Poteší vás informácia, že nezáleží na dĺžke spánku, ale na presnom načasovaní. Dôležitá je pritom najmä hodina, na ktorú si nastavíme budík. Keď vás vytrhne zo spánku v nesprávnu dobu, čaká vás po celý deň únava, oťapenosť a mrzutosť.

Ak sa chcete zobudiť v plnej sile a so sviežou mysľou, musíte sa zobudiť presne po skončení spánkového cyklu. Jeden cyklus pritom trvá zhruba 90 minút a na kvalitný spánok ich musíme za noc prežiť päť či šesť. Človek zaspáva zhruba 14 minút, toľko si teda treba k celkovej dĺžke spánku prirátať. S jednoduchou matematikou si tak viete presne vypočítať, kedy treba zaľahnúť do postele.

Ak vstávate o 06:00

Podľa toho, či ste zvyknutí na dlhší alebo kratší spánok, si môžete vybrať, či sa uložíte už o 20:46, o 22:16 či o 23:46. Ak vám stačí skutočne krátky spánok, môžete zaľahnúť až o 01:16.

Ak vstávate o 7:00

Väčšina ľudí vstáva zhruba okolo siedmej. Platí to, čo v predchádzajúcom prípade. Sami zvážte, koľko spánku vám stačí. Na výber máte čas o 21:46, o 23:16, o 00:16, prípadne až o 02:16. 

Ak vstávate o 8:00

V tomto prípade sa na spánok uložte o 22:46, o 00:16, 1:46, prípadne až o 3:16.

Ak viete presný moment, kedy musíte vstávať, jednoducho si hodinu nahoďte do spánkovej kalkulačky a tá vám dá presnú odpoveď, kedy už musíte byť v posteli, aby ste na druhý deň boli svieži ako rybička.

Pozrite si archívnu reportáž o spánku.

Súvisiace články