Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Bude z nekonečnej pristávacej dráhy revolúcia v doprave?
Zdielať na

VIDEO: Bude z nekonečnej pristávacej dráhy revolúcia v doprave?

NEW YORK / Nekonečná kruhová pristávacia dráha by mala letiskám priniesť predovšetkým zásadné zvýšenie kapacity. V jednom okamihu by mohlo pristávanie niekoľkých lietadiel prebehnúť naraz. Lákavý nápad sa objavil už pred desiatkami rokov. Zostáva však snom, pretože jeho realizácia je nebezpečná.

Vyzerá to síce ako nápad z ďalekej budúcnosti, ale tento projekt je na stole už niekoľko rokov. Odvážny projekt má vlastné stránky a chváli sa podporou niekoľkých leteckých výskumných ústavov.

Vznik letových ilúzií

Návrh popisuje pristávaciu dráhu pre lietadlá, ktorá pripomína dráhu pretekárskych áut série Nascar, ktoré sú v USA mimoriadne populárne. Hovorí sa, že tie najgeniálnejšie myšlienky sú v zárodku tie najjednoduchšie. Kruhová ranvej medzi také určite patrí. Avšak iba na prvý pohľad.

Stroje plynule pristávajú a štartujú, ale nehľadí sa na rozostupy, pričom práve faktor bezpečnosti odporuje myšlienke kruhovej dráhy zo všetkého najviac. 

Za lietadlom, ktoré je v pohybe, vzniká oblasť zvíreného prúdenia. Medzi lietadlami počas štartu a priblíženia preto musí byť aplikovaná bezpečná vzdialenosť, ktorá by bola definovaná časovými a vzdialenostnými parametrami. 

​Za rozostup je zodpovedný riadiaci letového režimu, ktorý má situáciu vo svojej pamäti. Ľudský faktor teda výrazne eliminuje prípadnú efektivitu kruhovej ranveje. Pristávanie a štart na naklonenej dráhe v tvare oblúka je, a to predovšetkým v noci, ideálnym prostredím pre vznik letových ilúzií. Tento faktor viedol v histórii letectva k nejednej katastrofe.

Súvisiace články