Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred 75 rokmi odišiel z Popradu prvý transport Židov
Zdielať na

Pred 75 rokmi odišiel z Popradu prvý transport Židov

PREŠOV / V sobotu uplynie 75 rokov od prvého transportu Židov zo Slovenska. Vlak z Popradu mal namierené do Osvienčimu. Tlačili sa v ňom slovenské ženy a dievčatá židovského pôvodu, ktoré už priviezli z priľahlých miest. Z prešovskej župy ich odišlo viac ako 300. Po vojne sa domov vrátilo iba 16 z nich.

Presne 25. marca 1942 odišiel z Popradu prvý židovský transport. No skutočnosti začal už štyri dni predtým v Prešove. Ženy a dievčatá staršie ako 16 rokov naložili do dobytčích vagónov na malej stanici v treťom najväčšom slovenskom meste. Všetko sa udialo v tichosti. Na stanici zastavil vlak. A po telegrame vtedajšej mocnosti posluhujúcej samotnému Hitlerovi to prišlo. "Boli vyberané mladé, práceschopné dievčatá a ženy," hovorí historik Krajského múzea v Prešove, Jozef Kušnír.

V Šarišskozemplínskej župe dokonca skôr, ako Židovský kódex, fungovalo v nariadenie vtedajšieho župana Andreja Dudáša. Ten nechal označiť všetkých Židov ešte predtým, ako im na hruď pripevnili žlté hviezdy. Potupné žlté pásky museli narozdiel od hviezd nosiť všetci Židia, aj tie najmenšie deti. Na stenách budov pribudli po meste rôzne hanlivé nápisy. Nie všetky boli výtvorom gardistov. Vtedajšie nálady zachytávajú z pohľadu dnešnej doby nepochopiteľné snímky. Archívy odhaľujú aj také zábery ako dievčatá hajlujúce v ľudových krojoch.

Židia to nemali ľahké ani po vojne, keď sa preživší vrátili domov. Majorite aj po vojne trvalo kým ich medzi seba prijali. Potom prišla iná doba a antisemitizmus zakryl socializmus. "Ja sa vás nechcem dotknúť ale mám pocit, že ten antisimetizmus je skrytý v našom národe doteraz," smutne konštatuje potomok preživších holokaust, Peter Chudý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy