Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zvádza vás slnečné počasie k prezutiu pneumatík? Tu sú rady, kedy je vhodný čas
Zdielať na

Zvádza vás slnečné počasie k prezutiu pneumatík? Tu sú rady, kedy je vhodný čas

SLOVENSKO / S prvými jarnými dňami prišlo teplé počasie, ale je už ten správny čas prezuť pneumatiky? Ak sa tak chystáte urobiť, skontrolujte si predtým ich stav, mohlo by vám to zachrániť život.

Prezúvanie na letné gumy závisí od toho, kde bývame a kam cestujeme. V nižších polohách sa denné teploty šplhajú na príjemných jarných 20 stupňov, no na horách je počasie chladnejšie. "Na severe Slovenska by som neprezúvala ešte na letné pneumatiky. Pokiaľ ide už o južné časti Slovenska okolie Bratislavy, Hurbanova, Lučenca tam by som už bola smelšia a navštívila autoservis," vyjadrila sa meteorologička Miriam Jarošová. 

Dopravný konzultant Maroš Palesch by prezutie ešte pár týždňov odložil: "Mnohí vodiči už prezúvajú samozrejme už registrujeme frmol v pneuservisoch. Ja osobne budem prezúvať až v polovici apríla pretože ešte stále v noci máte teploty do tých 5-6 stupňov v mnohých prípadoch je vlhká vozovka a v mnohých úsekoch môže ešte byť samozrejme námraza." 

Šoféri často svoje staré zimné pneumatiky takpovediac dojazďujú aj v lete, čo môže byť problém, nakoľko zimné gumy majú úplne iné vlastnosti, ako letné. Ak aj vaše pneumatiky stále nevyzerajú ojazdene, dbajte aj na ich vek. Odborníci preto radia používať pneumatiky maximálne 5 až 6 rokov a potom ich treba vymeniť za nové. To ako je guma stará viete zistiť pomerne jednoducho. "To je takzvaný DOT KÓD, to je posledné štvorčíslie. Táto pneumatika je vyrobená v 27 týždni v roku 2010,"  vysvetľuje Palesch. 

Pokuta za jazdu s nevyhovujúcimi pneumatikami môže vyšplhať až do výšky 50 eur a tým to nekončí. Policajti vám totiž môžu okrem pokuty zobrať technický preukaz a dokonca zadržať aj tabuľky s evidenčným číslom, pretože vozidlo nie je spôsobilé na cestnú premávku.

Súvisiace články