Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za vzdanie sa vodičského preukazu, lacnejší pohreb
Zdielať na

Za vzdanie sa vodičského preukazu, lacnejší pohreb

AIČI / V japonskej prefektúre Aiči začala spoločnosť, ktorá vlastní 89 pohrebných ústavov, starším vodičom ponúkať lacnejšie pohreby, ak sa dobrovoľne vzdajú vodičského preukazu. Japonské úrady sa už dlhšiu dobu snažia zamedziť haváriám, ktoré spôsobujú starší občania. Návrh pohrebnej spoločnosti by tak k tomuto úsiliu mal prispieť, napísal spravodajský web BBC.

V posledných týždňoch v Japonsku stúpol počet automobilových havárií, pričom niektoré spôsobili starší vodiči, ktorí si pomýlili brzdu a plyn. Japonské úrady sa preto snažia presvedčiť starších vodičov, aby sa dobrovoľne vzdali vodičského preukazu.

K ich úsiliu prispela aj nemenovaná firma poskytujúca pohrebné služby v prefektúre Aiči, ktorá týmto vodičom sľúbila pätnásťpercentnú zľavu na pohreb, ak sa vzdajú svojho vodičského preukazu. Stačí, keď im vodič poskytne potvrdenie z miestnej policajnej stanice, že svoj vodičský preukaz naozaj odovzdal.

V roku 2015 malo Japonsko podľa denníka The Japan Times 4,8 miliónov registrovaných vodičov, ktorí boli starší ako 75 rokov. Oproti roku 2005 je to dvojnásobok. V rovnakom období bol taktiež zaznamenaný nárast smrteľných nehôd, ktoré spôsobili starší vodiči.

Podobné iniciatívy, ktoré chcú prinútiť starších Japoncov, aby sa vzdali vodičského preukazu, existujú aj v iných častiach krajiny. Starším Japoncom napríklad ponúka zľavy na taxík či na vstupy do kúpeľov.

Dôchodca, o ktorom je reportáž naopak dokazuje, že vek je len číslo. Získal titul na vysokej škole.

Súvisiace články