Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kotlebova strana sa predviedla. Symbolika čísiel 14 88 udrela do očí
Zdielať na

Kotlebova strana sa predviedla. Symbolika čísiel 14 88 udrela do očí

BANSKÁ BYSTRICA / Strana banskobystrického župana cez víkend oslavovala výročie založenia vojnového fašistického slovenského štátu. Svojim priaznivcom pripravili kultúrny program a obdarovali chudobné rodiny peniazmi, ktoré medzi sebou vyzbierali. Rozdelená suma predstavuje číslo, ktoré je v kruhoch neonacistov dobre známe. Je to náhoda?

Charitatívna zbierka pre mnohodetné chudobné rodiny je zaiste záslužná činnosť. Problém je, keď sa to spája s propagáciou niečoho, s čím ani samotní obdarovaní pravdepodobne nesúhlasia. Kotlebova strana tvrdí, že sa im na charitu podarilo vyzbierať presne toľko peňazí, ktoré po rozdelení pre tri rodiny vychádzajú na 1488 eur.

"14/88 ja asi najznámejšia neonacistická šifra, keďže v sebe spája dve významné číselné kombinácie, 14 je 14 slov Davida Laina, ktorý bol odsúdený na doživotie a 88 znamená pozdrav Heil Hitler. Ak niekto spojí v sume tieto dve čísla, nemôže to byť náhoda," povedal analytik Globsec Security Forum, Daniel Milo.

Kotlebova strana zámer najprv poprela. "Vyšlo nám to práve na takú sumu. 3 rodinám sme sa počas galavečera dokopy vyzbierali na pomoc v hodnote 4464 eur. Nie je to vecou žiadnej symboliky ani nejakého numerologického okultizmu," znie odpoveď Milana Uhríka, podpredsedu strany ĽS NS.  Vzápätí však úmysel potvrdili. "Na druhej strane, keby sme to číslo zaokrúhlili, tak by si našu dlhodobú a systematickú pomoc chudobným médiá ani nevšimli," uviedol Uhrík.

Týmto skrytým spôsobom sa však hlásia k svojej extrémistickej minulosti. Za tieto číselné šifry v kombinácii s ďalšími spôsobmi propagácie už v minulosti boli slovenskí neonacisti postihnutí. Vždy však treba pred súdom preukázať úmysel. "Je dôležité informovať v kontexte a poukazovať na pozadie a na významy, ktoré sú za takýmito aktivitami. V tomto prípade by to bolo ťažké, ale pre verejnosť by to mal byť jasný signál, k čomu sa títo ľudia hlásia," myslí si Milo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy