Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zrušenie amnestií: Remiáš si ublížil sám, tvrdí Cuper
Zdielať na

Zrušenie amnestií: Remiáš si ublížil sám, tvrdí Cuper

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska si v pondelok do paláca pozval právnické esá, ktoré tému otvorili a vyslovili sa za to, že zrušiť pozostatky Mečiarovho režimu je jednoznačne možné.

Viac ako dve desiatky právnických autorít sa pred časom vyjadrili, že amnestie môže zrušiť parlament bez toho, aby do toho zasahoval ústavný súd. Zásadný postoj právnikov bol jedným z kľúčových momentov k tomu, že táto historická šanca zrušiť Mečiarove amnestie existuje.

Špičkoví právnici vypracovali obsiahle stanovisko, ktoré okrem iného hovorí, že poslanci majú od svojich voličov dostatočnú moc na to, aby o amnestiách rozhodli. Prezident vyzval šéfov parlamentných strán na spoluprácu. Odmieta však, aby sa o amnestiách rozhodlo v skrátenom legislatívnom konaní.

Podľa právnikov je tu ešte jedno riziko. Ak by amnestie cez Ústavný súd neprešli, bolo by to naposledy. Diskutovať o amnestiách a ich zrušení považujú za dôležité aj študenti - budúci právnici. Prednášková miestnosť bola plná. Mladí ľudia vypískali aj svojho prednášajúceho Jána Cupera, ktorý bol v čase, keď spoločnosťou otriasal únos prezidentovho syna a vražda Róberta Remiáša, advokátom šéfa SIS Ivana Lexu.

"Remiáš si ublížil sám, či sa vám to páči alebo nie. Je to môj názor," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy