Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
OSN vydalo rebríček najšťastnejších krajín. TAKTO sa umiestnilo Slovensko
Zdielať na

OSN vydalo rebríček najšťastnejších krajín. TAKTO sa umiestnilo Slovensko

NEW YORK / Každoročne 20. marca si svet pripomína Medzinárodný deň šťastia. OSN tento deň oslávila zverejnením rebríčka, v ktorom sa Slovensko umiestnilo pomerne dobre, Česko však značne lepšie.

Najšťastnejšími na svete sú obyvatelia Nórska. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na objednávku OSN urobila organizácia Sieť na hľadanie riešení na dosiahnutie udržateľného rozvoja (SDSN).  Na druhom mieste rebríčka skončilo vlani prvé Dánsko. Na treťom mieste skončil Island. Na ďalších miestach je Švajčiarsko, Fínsko, Holandsko, Kanada, Nový Zéland, Austrália a Švédsko. Spojené štáty sú na 14. mieste. Nemecko obsadilo 16. miesto. Británia skončila na 19. a Francúzsko na 31. mieste. Slovensko sa tento rok ocitlo na 40. mieste, Česko je v poradí 23.

Na konci rebríčka sa ocitli krajiny subsaharskej Afriky: Južný Sudán, Libéria, Guinea, Togo, Rwanda, Tanzánia, Burundi a Stredoafrická republika. Na posledných miestach v rebríčku sú aj vojnou zmietané Sýria a Jemen.

Prezident spoločnosti SDSN a poradca generálneho tajomníka OSN Jeffrey Sachs uviedol, že šťastné krajiny sú tie, kde je zdravá rovnováha medzi materiálnym blahobytom a sociálnym kapitálom, čo znamená vysoký stupeň dôvery v spoločnosť, nízky ukazovateľ nerovnosti a dôveru vo vládu.

Autori správy sa snažia v 155 krajinách sveta zistiť spokojnosť ich obyvateľstva so svojím životom. Do úvahy sa pritom berie šesť faktorov: podiel HDP na jednotlivca, očakávaná dĺžka života, sociálna podpora v zložitých životných situáciách, dôvera k vláde, sloboda rozhodovania ľudí ohľadom svojho života a štedrosť a dobročinnosť ľudí.

Pozrite si archívnu reportáž, prečo sú Slováci pesimistickí.

Súvisiace články