Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záverečné skúšky v autoškole si môžete preložiť. Za týchto okolností
Zdielať na

Záverečné skúšky v autoškole si môžete preložiť. Za týchto okolností

BRATISLAVA, BANSKÁ BYSTRICA / Zložiť záverečné skúšky v autoškole nie je pre nových žiadateľov o vodičský preukaz nič jednoduché. Nezriedka pritom zažívajú poriadny stres. A keď sa k tomu pridá ešte i nepriaznivé počasie, najradšej by zdupkali. Ak si však žiak netrúfa vykonať skúšku pre zlé počasie, policajti to ako závažný dôvod neakceptujú.

Čo robiť, keď musíte zložiť záverečné skúšky v autoškole a vonku zúri snehová kalamita? "V danej veci je možné aplikovať inštitút prerušenia skúšky (nepriaznivé počasie a podobne), pričom o jeho aplikácii rozhoduje skúšobný komisár, ktorý vykonáva predmetnú skúšku," vraví hovorca Martin Wäldl, hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. 

"Stáva sa to v lete, keď prší, takže na motocykli sa potom skúšky nemôžu uskutočniť. V zime sa nám stalo asi dvakrát, že bola kalamita a skúšky preložili po dohode s dopravným inšpektorátom," povedal majiteľ autoškoly Milan Madura. 

O tom, či je počasie vhodné na vykonanie záverečnej skúšky, rozhoduje skúšajúci policajt. Môže skúšku zrušiť. V takom prípade sa skúška zopakuje len z praktickej časti a bez ďalších poplatkov. Zrušiť alebo prerušiť skúšku, za určitých okolností, môže aj žiak. "Vyhláška upravuje možnosť pre žiadateľa odstúpiť od skúšky, ak ide o závažné dôvody, najmä zdravotné," doplnil Wäldl. 

V prípade ak sa žiak autoškoly nedostaví na skúšku, alebo ju odmietne vykonať bez dostatočného dôvodu, je klasifikovaný ako keby neprospel a celé skúšky aj s teoretickou časťou si bude musieť zopakovať. Teda za predpokladu, že chce vlastniť vodičský preukaz. Aj v autoškole však platí, že vodič musí prispôsobiť rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky a aj svojím schopnostiam. Ak si žiak netrúfa vykonať skúšku pre zlé počasie, policajti to ako závažný dôvod neakceptujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy