Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Keď ide novinárom doslova o život
Zdielať na

Keď ide novinárom doslova o život

MÓSUL / Málo novinárov si trúfne odísť do vojnových zón a pravdivo informovať o hrôzach tohto sveta. O to viac si takýchto ľudí treba ceniť. Zvlášť, keď riskujú svoje životy. Smutný osud postihol aj kurdskú novinárku Shifu Gardi, ktorá sa ocitla v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

Shifa pracovala pre kurdskú televíziu Rudaw. Zahynula, keď ona alebo vojaci, s ktorými robila rozhovor, stúpli na nastraženú nálož. Ešte smutnejší na tomto príbehu je fakt, že do terénu sa rozhodla ísť iba pred mesiacom. Dovtedy pracovala len v štúdiu. 

 "V poslednom štádiu operácie, vo februári, sa rozhodla ísť sama do bojových zón, aby ako novinárka pokrývala vojnu," povedal Lahon Hawrami, zahraničný novinár. 

​Okrem ukrytých bômb sú nebezpeční taktiež ostreľovači. Na rovine dostrelia kilometre ďaleko. Nezriedka sa teda stáva, že mnohí majú jednoducho len šťastie, že prežili ďalší deň. 

https://twitter.com/RudawEnglish/status/836813263295905792

Pri poslednom nálete na Staré mesto v irackom Mósule zahynulo niekoľko civilistov a príslušníkov jednotiek extrémistickej organizácie Islamský štát. Zásah pri nálete dostala mešita Umara Aswada vo štvrti Farúk v mósulskom Starom meste. Poškodených bolo aj viacero domov v okolí, pričom niektoré sa aj zrútili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy