Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovákov vo Švédsku odsúdili za predstieranie postihnutia
Zdielať na

Slovákov vo Švédsku odsúdili za predstieranie postihnutia

MALMÖ / Súd vo švédskom Malmö v stredu za podvod poslal do väzenia Slovenku Vlastu Bandovú a jej dvoch synov. František Banda totiž roky predstieral ťažké mentálne postihnutie a rodina tak na podporách od štátu vylákala okolo deväť miliónov švédskych korún, čo je 944 tisíc eur. Justícia nariadila trojici neoprávnene vyplatené dávky vrátiť.

Štyridsaťdeväťročná Bandová si má odsedieť tri roky, rovnako ako jej syn Marian (30). František (32) dostal dvojročný trest. K simulantstvu sa priznal, tvrdil však, že ho k nemu donútila tretia osoba, ktorej identita zostala neodhalená.

Bandová získala osvedčenie, že jej syn František musí pre ťažké postihnutie nosiť plienky a vyžaduje neustálu asistenciu. Bandová aj Marian Banda popierajú, že poskytli nepravdivé informácie o Františkovom zdravotnom stave.

Bandová sa stala Františkovou asistentkou a rodina na neho dostávala príspevky v rokoch 2006 až 2015. Pred dvoma rokmi ale úrady platby zastavili, potom čo dostali niekoľko sťažností a polícia začala prípad vyšetrovať.

Slovenská rodina Bandových sa usadila vo Švédsku v roku 1998. Táto škandinávska krajina je známa svojou štedrou sociálnou politikou, pripomenula AFP.

Ak ste vo Švédsku nikdy neboli, pozrite si reportáž Barbory Jánošovej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy