Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenskí ochranári zachraňujú vtáka, ktorý bučí ako krava
Zdielať na

Slovenskí ochranári zachraňujú vtáka, ktorý bučí ako krava

MEDZIBODROŽIE / Vodných vtákov je z roka na rok menej. Z prírody sa totiž vytrácajú mokrade. Postihlo to aj našu najvýznamnejšiu lokalitu - Medzibodrožie. Ornitológovia sa preto odhodlali k nezvyčajnému projektu. Aby zachránili vtáka, ktorý bučí ako krava, prečerpávajú vodu z kanálov do polí.

Ochranári pomáhajú prírode veľmi netradičným spôsobom. Tisícky litrov vody premiestňujú z jedného miesta na druhé.

"Za niečo viac ako týždeň sme na toto miesto prečerpali viac ako 5 miliónov litrov vody," uviedol ornitológ Matej Repel.

Ako krava

Ornitológovia robia všetko najmä pre záchranu Bučiaka veľkého. Ide o vzácny druh, ktorý každého šokuje svojim originálnym zvukovým prejavom.

Tento vták potrebuje k prežitiu mokrade. Práve takýto typ krajiny, ale z celej Európy mizne najrýchlejšie. Počty bučiaka tak aj v Bedzibodroží prudko klesajú. "Pred dvomi rokmi sa znížil počet tohto druhu na Slovensku zo 40 párov len na 3," ochranár Peter Chrašč zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLife Slovensko.

Ornitológovia obnovili mokrade v šiestich lokalitách. S pomocou čerpadla a potrubia tu zdvihli hladinu vody až o pol metra. Vodné vtáctvo, vrátane bučiaka, má teraz ideálne podmienky na hniezdenie.

Súvisiace články