Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľudia, ktorí predčasne chystajú vianočnú výzdobu, sú šťastnejší, tvrdí štúdia
Zdielať na

Ľudia, ktorí predčasne chystajú vianočnú výzdobu, sú šťastnejší, tvrdí štúdia

BRATISLAVA / Je pondelok a je presne 50 dní do Vianoc. Zdá sa, že je to ešte more času, ale niektorí sa už nevedia dočkať, kedy začnú s vianočnými prípravami. Nemusíte sa ale za to hanbiť. Podľa novej štúdie, ste práve preto šťastnejší.

Jeden americký psychoanalytik Stev McKoewn prišiel so štúdiou, že ľudia, ktorí sa na Vianoce dlhšie pripravujú, sú vraj oveľa šťastnejší ako tí, ktorí tak nerobia. Preto už teraz je ideálny čas s prípravami začať.

Podľa sociologičky Silvie Porubänovej by to ale bol veľmi jednoduchý recept na šťastie. Niečo na to ale predsa len môže byť. "Na Vianoce sa vo veľkom predstihu chystajú ľudia, ktorí sú veľmi zodpovední, ich správanie je štrukturované, dodržujú rituály. A to je možno skutočne aj návod pre tých, ktorí sú takí tápajúcejší a nerozhodní, že ak chcú mať vo veciach poriadok, tak možno je to tá najlepšia cesta začať takýmto nejakým príjemným rituálom čím skôr." 

(Ne)žiaduci stres 

Vysvetliť si to môžme aj tak, že ak  už teraz začneme s predvianočným veľkým upratovaním, s kupovaním darčekov, či vyzdobovaním svojich domov, vyhneme sa akémusi stresu na poslednú chvíľu a viac dokážeme prežiť príjemné emócie, ktoré nám predvianočný čas prináša. 

Avšak, ak na predvianočné chystanie ešte nemáte náladu a radšej si všetko nechávate na poslednú chvíľu, podľa sociologičky paradoxne práve to môže byť vlastná cesta, ako byť šťastnými. "Sú ľudia, ktorí naopak milujú ten adrenalín, síce nadávajú na to, že do poslednej chvíle upratujú, zháňajú, chystajú, ale majú to skutočne možno cieľavedomo pripravené tak, aby do tej poslednej chvíle trvali prípravy. A až skutočne Štedrým večerom doslova začína pre nich ten sviatok, kedy všetko napätie z nich opadne," uviedla Porubänová. 

Vianočné pesničky 

Vianočné pesničky budú už každú chvíľu hrať v nákupných centrách, či rádiách. Aj k tomuto ale existuje výskum a ten narozdiel od toho predošlého hovorí, že dlhodobé počúvanie vianočnej hudby môže u ľudí spôsobovať dokonca až depresie. Týka sa to najmä zamestnancov obchodných domov. "Po pár dňoch je jej každý presýtení a nevyvoláva žiadne slávnostné nálady. Práve naopak. Ale na druhej strane treba povedať, že akákoľvek muzika, ktorá by nám v zamestnaní znela niekoľko týždňov od rána do večera, by mala zrejme takýto osud. Takže je to skôr v duchu, že všetkého veľa škodí," dodala Porubänová. 

Pri vianočných prípravách si dajte pozor na to, aké svetielka kupujete. Nie všetky sú totiž bezpečné: 

Súvisiace články