Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Pezinku došlo k bitke. Mestský policajt prikázal kolegovi otočiť kameru
Zdielať na

V Pezinku došlo k bitke. Mestský policajt prikázal kolegovi otočiť kameru

PEZINOK / Mestský policajt z Pezinku lieta v problémoch. Z nepochopiteľných príčin prikázal mladšiemu kolegovi, aby otočil kamery mimo incidentu, ktorý sa odohrával na ulici. Namiesto trestného stíhania či prepustenia zo zamestnania mu len znížili hodnosť.

Jedenásteho februára 2017, pol tretej ráno. V centre Pezinka došlo k pouličnej bitke. Starší inšpektor prikázal mladšiemu kolegovi, aby otočil bezpečnostnú kameru tak, aby roztržku nesnímala. 

Pri incidente, ktorý sa odohral priamo v centre Pezinku sa nikto vážnejšie nezranil. No to, ako postupoval jeden z mestských policajtov, vyrazilo dych aj jeho kolegom.

Nadriadení ho podržali

Mladší policajt to oznámil nadriadeným, tí museli okamžite konať. Televízia JOJ má k dispozícii dokumentáciu o riešení tohto zlyhania, ako aj stanovisko samotného veliteľa.

"Nakoľko došlo k podozreniu zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, navrhujem zvážiť možnosť rozviazania pracovného pomeru," uviedol v stanovisku veliteľ.

K tomu však nedošlo. Nadriadení ho podržali. Dôvodom bolo aj to, že je krátko pred dôchodkom. "Som bol nesmierne prekvapený práve, že sa jedná o tohto policajta, ktorý za 22 rokov činnosti v mestskej polícii v Pezinku nemal žiaden priestupok ani žiaden problém," uviedol pre TV JOJ primátor Pezinka Oliver Solga.

Zneužitie právomoci

Záver disciplinárneho konania bol taký, že ho neprepustili, ale len degradovali na radového policajta. Pocíti to teda na výplatnej páske. Je však otázne, či sa naozaj nemali zaoberať prepustením. Navyše ide o podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Expertka na trestné právo hovorí, že ak mestský policajt prikáže kolegovi otočiť kamery tak, aby nesnímali výtržnosti na ulici, má to vyšetriť aj polícia.  "Keď konal takýmto spôsobom, by v podstate aj zmaril určité dôkazy, ktoré by mohli nasvedčovať tomu, že sa stal nejaký trestný čin, tak sa pravdepodobne trestného činu dopustil," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Policajná inšpekcia nemá dosah na mestských policajtov. Nedá sa však vylúčiť, že sa postupom mestského policajta budú zaoberať jeho štátni kolegovia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy