Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pes záchranca. Caddie vrátil chuť do života autistickému chlapcovi
Zdielať na

Pes záchranca. Caddie vrátil chuť do života autistickému chlapcovi

NEWQUAY / Trinásťročný Joel je autista, ktorému sa vďaka Caddiemu zmenil život. Kým ho nepoznal, žil zavretý za štyrmi stenami a vôbec nevychádzal von. Bál sa všetkých, ktorí s ním prišli do kontaktu. Takmer s nikým nebol schopný komunikovať.

Joelovi sa ako bábätku zastavilo srdce a nevedel rozprávať do svojich piatich rokov. Bývaval úzkostlivý, nešťastný, ale i násilnícky. Autizmus mu diagnostikovali ako sedemročnému. Keď mal deväť, pridelili mu asistenčného psa, šesťročného labradora Caddieho, ktorý obrátil jeho život naruby. Z Caddieho by mohol urobiť tento inšpiratívny príbeh svetového šampióna, nakoľko je jedným zo štyroch finalistov ceny Priateľ pre život. 

"Je ohromujúce, ako Caddie zmenil naše životy. Pred štyrmi rokmi sme žili úplne inými životmi. Caddie vrátil do našich životov radosť," povedala Joelova mama. A ďalej pridáva: "S mojím mužom Kevinom si teraz aj oddýchneme." 

"Žijem teraz šťastným životom. Caddie nie je len mojím najlepším priateľom, ale aj anjelom strážnym. Udržiava ma pokojného a v bezpečí," tvrdí aj Joel.

"Len sedel a pozeral sa na Caddieho dlhý čas. Ale keď poprosil Joela, aby s ním šiel von, na záhradu, a hodil mu loptičku, Joel vstal a šli sa spolu hrať. Bolo to poprvýkrát, čo Joel súhlasil s tým, že pôjde von a po prvýkrát, čo sa usmieval," povedala ďalej Joelova mama. 

Caddie dokáže inštinktívne reagovať na rôzne Joelove zlé nálady. Buď mu prinesie hračku, položí si hlavu k jeho nohám alebo jednoducho si na neho ľahne, čo chlapca veľmi upokojuje. "Chodievajú aj spolu spať, Caddie s chlapcom ostane dovtedy, pokým nezaspí," vraví mama.

Súvisiace články