Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výskum šokoval, požiarny alarm deti nezobudí
Zdielať na

Výskum šokoval, požiarny alarm deti nezobudí

VEĽKÁ BRITÁNIA / Vedci z univerzity v Dundee, v spolupráci s hasičským a záchranným zborom, testovali detektory dymu, teda požiarne alarmy. Cieľom bolo zistiť, ako účinne dokážu zo spánku prebrať najohrozenejšiu kategóriu ľudí - malé deti. Výsledky nepríjemne prekvapili.

Testovacia skupina bola síce pomerne malá, no výsledky boli až prekvapivo jednoznačné, uvádza sa v článku na portáli BBC. Z 34 testovaných detí vo veku od 2 do 13 rokov sa na signál alarmu zobudilo len sedem. Test pritom realizovali opakovane. Každé z detí sa snažili zobudiť alarmom šesťkrát v ich vlastnom dome, vopred pritom o tom nevedeli. Ani jedinýkrát zo šiestich testov sa nezobudilo 27 detí. Len sedem sa zobudilo aspoň jedenkrát. Z toho však nebol ani jediný chlapec, vždy to boli dievčatá. "Deti nie sú ‚predprogramové‘ na náš moderný svet plný pred hrozbou varujúcich signálov, od pípania po sirény, musia tie zvuky ešte len spoznať, rozoznať a správne si ich vyložiť," hovorí doktor Rodney Mountain z Lekárskej fakulty univerzity v škótskom Dundee.

Test alarmu realizovali po tom, čo v roku 2012 založili v rodinnom dome v Derby úmyselne požiar rodičia šiestich detí. Tie pri požiari zahynuli. Výskum mal preukázať, či je možné, že ich požiarny alarm skutočne nezobudil. Pre šokujúce výsledky, ktoré potvrdzujú teóriu, že deti v spánku skutočne signalizáciu nepočuli, teraz plánujú výsledky potvrdiť vo veľkom teste. Zapojených má byť 500 rodín s deťmi vo veku od 2 do 16 rokov. Člen výskumného tímu, profesor Nic Daeid, hovorí: "Ochrana našich detí je v prípade požiaru tak nevyhnutne dôležitá, že do rozšíreného výskumu chceme zapojiť rodičov a ich deti".

Na základe poznatkov vyvinuli vedci nový typ alarmu. Kým tie obvyklé vydávajú zvuk vo frekvencii zhruba 3000 Hz, pri novom klesnú na 520 Hz. Prototyp navyše nebude len bezducho pípať, zvuk znejúci ako ženský hlas bude hlásiť: "Vstávať, v dome horí!"

Pozrite si archívnu reportáž, ako si zachrániť život pri požiari.

Súvisiace články