Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
OSLAVUJEME 15 ROKOV: Takto sme začínali
Zdielať na

OSLAVUJEME 15 ROKOV: Takto sme začínali

KOŠICE/BRATISLAVA / Dnes uplynulo 15 rokov od momentu, kedy sa z košickej regionálnej televízie Global stala televízia JOJ. Z lokálnej stanice postupne vyrástla skupina, ktorá dnes prevádzkuje niekoľko televíznych staníc. Pozrite si unikátny dokument, ktorý zachytáva začiatky televízie.

Televízia JOJ vznikla z regionálnej televízie Global, ktorá sídlila v Košiciach. TV Global pod spoločným programom združovala mestské a lokálne televízie z celého územia Slovenska. Vysielať začala 25. marca 2000. V tom čase pod ňou pôsobilo 18 mestských a lokálnych televízií. Program vyrábali a selektovali v košickej TV Naša, ktorá existuje od roku 1996 až dodnes.

Televízia vysielala z Grešákovej ulice v Košiciach a vysielanie zo začiatku zabezpečovalo 45 zamestnancov. 

TV Global vsadila na príspevky z regionálneho spravodajstva. Podarilo sa jej dosiahnuť to, že televízia mala pokryté takmer všetky regióny Slovenska.

V októbri roku 2000 vstúpil do TV Global vtedajší generálny riaditeľ televízie Nova Vladimír Železný. Televízia JOJ začala vysielať 2. marca 2002. 

Program na 2. marca bol ohlásený nasledovne - vysielanie otvoria o 19:00 Noviny a o 20:00 bude nasledovať súťažná šou Miss Universe Slovensko. Priamy prenos, ktorý mala vysielať nielen Jojka ale aj Nova. 

Televízia JOJ priniesla aj nové tváre. Väčšina z nich už pôsobila v TV Global alebo boli známi z regionálnych televízií aj slovenských rádií. Ako moderátor hlavnej spravodajskej relácie pôsobí od začiatku v televízii Ľuboš Sarnovský.

Športové spravodajstvo od začiatku moderuje Lenka Čviriková Hriadelová, ktorá reláciu moderuje dodnes.  

Zo začiatku viacero programov prebrala JOJ od, vtedy ešte sesterskej českej stanice, Nova. Veľmi rýchlo ale vznikli pôvodné relácie a projekty. Medzi prvými bolo Štúdio JOJ a relácia Jóóój? s Renátou Kľačanskou.

Najúspešnejšou reláciou prvých troch rokov sa stalo jednoznačne Inkognito. Súťažná šou, kde celebrity hádajú povolania hostí pod taktovkou Vlada Voštinára. Inkognito sa po rokoch na obrazovky vrátilo opäť.

Sťahovanie za jednu noc

V septembri 2002 bolo jasné, že sa JOJka presťahuje do Bratislavy. 13. septembra 2002 o pol druhej v noci začala televízia signál šíriť z Bratislavy. Zamestnanci aj spravodajské štúdio ale zostali v Košiciach. Do hlavného mesta sa presťahovalo iba vysielacie pracovisko. Všetko okrem Novín bolo šírené z Bratislavy, prenajatých priestorov bývalých filmových štúdií na Kolibe. 

Koncom mesiaca sa do Bratislavy presťahovali aj zamestnanci s technikou. Televízia sa presťahovala za jednu noc. Po posledných košických Novinách zamestnanci všetko zbalili, naložili do nákladných áut a odviezli do Bratislavy. 

Nasledujúci deň sa už vysielali z Bratislavy aj Noviny. Keďže ale nestihli postaviť spravodajské štúdio, prvé noviny moderátori vysielali z vysielacieho pracoviska, v televíznej reči Odbavovacieho pracoviska (OP). 

​Sedem televíznych staníc

Z TV JOJ sa postupne stala JOJ Group, do ktorej patrí sedem televíznych staníc: TV JOJ (2.3.2002), JOJ Plus (5.10.2008), WAU (15.4.2013), Rik (15.1.2015), Ťuki (15.6.2015), JOJ Cinema (15.6.2015), JOJ Family (5.9.2016).

TV JOJ odštartovala pod vedením generálneho riaditeľa Richarda Rybníčka. Na tomto poste sa vystriedalo spolu päť riaditeľov. Od marca 2003 to bol Milan Kňažko, po ňom Richard Flimel a František Borovský a v súčasnosti televíziu vedie Marcel Grega.

Reality šou

Televízia JOJ bola prvou televíziou na Slovensku, ktorá prišla s reality šou. Bolo ňou Miliónové dievča, v ktorej sa hľadala nová moderátorka do televízie. Takzvanou prvou "kontajnerovou" reality šou boli Vyvolení, ktorí odštartovali v roku 2005. Neskôr televízia JOJ vysielala aj Miliónový tanec či Celebrity Camp.

Spravodajstvo 

Spravodajstvo sa profilovalo od samého začiatku. V súčasnosti televízia vysiela 5 spravodajských formátov: Noviny o 12:00, Noviny o 17:00, KRIMI, Noviny a Šport. Súčasťou spravodajského bloku od 19:00 je aj Najlepšie počasie, ktoré hlásia fundovaní meteorológovia.

Relácia KRIMI 2. februára oslávila svoje deviate narodeniny. V súčasnosti si televíziu púšťajú státisíce ľudí a KRIMI patrí k obľúbeným reláciám TV JOJ.

Súvisiace články