Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nesprávne skladovanie a varenie kapusty zabije až 90 percent vitamínu C
Zdielať na

Nesprávne skladovanie a varenie kapusty zabije až 90 percent vitamínu C

SLOVENSKO / Čerstvú, ale aj kvasenú kapustu odborníci na výživu i lekári bežne odporúčajú ako bohatý zdroj vitamínov. Vďaka kapuste dokázali v zdraví prežiť zimu aj naši predkovia. Kapusta však vraj dnes už nie taká, ako kedysi. Už v nej nie je toľko vitamínu C. Americká štúdia hovorí až o 30-percentnom poklese za ostatných 50 rokov.

Od kapusty chlap je hustý - tohto porekadla sa Slovač úspešne držala celé stáročia až podnes. Lenže, americká štúdia toto porekadlo spochybnila.

Kapusta vraj bola hustá ešte pred 50 rokmi, dnes už ale nie. Za polstoročie klesol obsah vitamínu C v čerstvej kapuste v priemere o 30%. 

Dôvod straty vitamínu

V americkej štúdii podobne dopadla aj viac ako 40 ďalších druhov zeleniny a ovocia a pokles zaznamenali aj u ďalších vitamínov. Dôvodom má byť vyčerpaná pôda a vysoká výnosnosť. Naši odborníci si ale nemyslia, že u čerstvej kapusty ten rozdiel v poklese C-vitamínu je až taký veľký.

"Pokles až taký zásadný nebude. Dôležité je aj to, aká je kapusta, aká odroda a a jej pôvod. Ide o veľa faktorov: kde je kapusta skvášaná, akým spôsobom, z akých odrôd," vysvetľuje biochemik Peter Fodran z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Skladovanie kapusty

Najviac vitamínu C v kapuste je bezprostredne po vykvasení. Od tohto okamihu už neustále klesá, ale spomaliť je to možné. Napríklad keď kapustu zamrazíte. Pri prevoze z veľkoskladov do hypermarketov je riziko strát vysoké. Najlepšia kapusta je doma v sude a v chlade. Ale ani tam sa stratám nevyhne, a to pri každom dolievaní vody.

Úplne najväčšie straty sú však pri varení, až 40%. Takže pri nesprávne uskladnenej a následnej ešte aj uvarenej kapuste, môže byť strata vitamínu C aj 80- 90%. Ak teda chceme zachovať kvasenú kapustu ozaj hustú, je potrebné držať v ju chlade, alebo za vitamínom C siahnuť po ovocí.

Súvisiace články