Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stavba diaľnice pri Ružomberku je už dva roky zastavená, obyvatelia sa búria
Zdielať na

Stavba diaľnice pri Ružomberku je už dva roky zastavená, obyvatelia sa búria

RUŽOMBEROK / Prejsť na Slovensku z východu na západ je stále skúškou trpezlivosti. Najmä ak sa dostanete do časti Ivachnová, odkiaľ ešte stále nie je diaľničné pripojenie do Hubovej. Zúfalí sú nielen vodiči, ale aj miestni obyvatelia, ktorí žijú v okolí staveniska.

Pri ceste z Košíc do Bratislavy vás prechod cez Ružomberok veľmi spomalí.

"Nebude sa tu dať vôbec žiť. Vytvára sa tu lievik, v ktorom sa hromadia autá, je tu najviac znečistené ovzdušie na Slovensku. Úsek Ivachnová Hubová a Ružomberok je v strede. Dva roky je zastavená výstavba na tomto úseku," uviedol primátor Ružomberka Igor Čombor.

Prach a hluk

Rozostavaný úsek diaľnice domácim obyvateľom pije krv, chceli by už, aby bola diaľnica konečne dokončená. "Viete si predstaviť to kvantum prachu, hluku. Na toto všetko vieme ľudí pripraviť, ale nemôže to trvať donekonečna. Nad hlavami pomníky ľudskej neschopnosti, vedľa seba stavenisko," uviedol starosta Likavky Marián Javorka.

Diaľnica by mala ísť cez ružomberský masív Cebrať. Práve na tomto úseku nastali pred pár mesiacmi veľké problémy. Hrozí zosuv pôdy.
Zrejme sa bude musieť trasa odkloniť od pôvodnej trasy.

Dôležitá D1

"V súčasnosti prebieha podrobný inžinierskogeologický a hydrogeologický prieskum pre odklonenú časť trasy, ktorého výsledky budú dostupné v apríli 2017," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Zuzana Viciaňová.

Primátor Ružomberka postup Vlády kritizuje. "Vláda si dovolí uprednostnovať dokončovanie a stavbu iných úsekov cestnej siete a presúva finančné prostriedky proti takému naliehavejšiemu riešeniu ako dobudovanie diaľnice D1. Spojenie Bratislavy s Košicami," dodal primátor.

Súvisiace články