Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Takmer šesťdesiat vojakov hospitalizovali so žalúdočnými problémami
Zdielať na

Takmer šesťdesiat vojakov hospitalizovali so žalúdočnými problémami

MARTIN / V ružomberskej a martinskej nemocnici hospitalizovali niekoľko desiatok vojakov po tom, ako sa sťažovali na tráviace problémy. Potvrdil to aj minister obrany SR Peter Gajdoš, ktorý vojakov navštívil a oboznámil sa so situáciou.

Zdravotné žalúdočné problémy s podozrením na infekčné ochorenie zaznamenali od nedele v martinskom prápore u 87 absolventov základného vojenského výcviku. V nemocniciach v Ružomberku a v Martine hospitalizovali 57 z nich. Ostatných, u ktorých príznaky neboli akútne, izolovali na útvare.

Nastúpili nedávno

„V súčasnosti je predčasné robiť závery. Čakáme na výsledky analýz expertov v oblasti hygieny. Samozrejme nás táto situácia veľmi mrzí. Na základný vojenský výcvik nastúpili títo ľudia len minulý týždeň. Žiaľ, na začiatok svojej vojenskej kariéry teda nebudú mať asi najlepšie spomienky,“ povedal šéf rezortu obrany.

Vojaci sa podľa viacerých zainteresovaných osôb nakazili obedom, ktorý dostali priamo v martinských kasárňach. "Vo vojenskom Prápore výcviku v Martine v nedeľu večer vypukla salmonelová epidémia. Nakazených je minimálne 60 ľudí," píše človek z tohto prostredia. 

"Cez 50 vojakov  z prípravnej štátnej služby odvážajú záchranky. Je prítomný hlavný hygienik Ozbrojených síl. Na obed mali mäso s vajcom," píše ďalšia nemenovaná osoba z kasární. 

Prebiehajú testy

Ako uviedol hlavný lekár Ozbrojených síl SR plukovník Vladimír Lengvarský, všetci u ktorých sa problémy vyskytli, sú v stabilizovanom stave a situácia sa postupne zlepšuje. „Boli prijaté opatrenia, aby sme podchytili výskyt nových ochorení,“ zdôraznil.

Vysvetlil, že nákaza sa prejavila výskytom žalúdočných ťažkostí a zvýšenou teplotou. „V súčasnosti ešte nie je možné povedať, či ide o ochorenie vírusového alebo bakteriálneho pôvodu,“ povedal.

Súvisiace články