Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pred sviatkami sa plnia geriatrie. Rastie nezáujem zo strany rodiny
Zdielať na

Pred sviatkami sa plnia geriatrie. Rastie nezáujem zo strany rodiny

RUŽOMBEROK / Väčšina pacientov v nemocniciach si praje stráviť najkrajšie sviatky roka doma. Starší pacienti sú radšej v nemocnici, je im veselšie. Seniori, ktorí žijú sami, najmä počas Vianoc pociťujú doma skľúčujúcu samotu.

Na geriatrickom oddelení pozorujú smutný fakt, že počas vianočných sviatkov je tu oveľa viac pacientov ako v minulosti. "Základné veci, ktoré ctili Slovákov ako rodina, či úcta k starším upadá do zabudnutia," povedal prednosta kliniky vnútorného lekárstva ÚVN Antonín Hruboň.

Mnohí z týchto ľudí by aj chceli ísť domov počas sviatkov, avšak čaká na nich nevykúrený dom, nemá im kto navariť a najmä ich čaká trýznivá samota. A to počas najkrajších sviatkov roka.

"Vždy sme sa vedeli postarať o tých pacientov vrátane štedrej večere, ale na druhej strane pozorujeme eminentný nárast nezáujmu zo strany rodinných príslušníkov," dodáva Hruboň. "Môže sa im stať, že keď sa po psychickej stránke zhorší, automaticky aj tá zdravotná stránka je horšia," uviedla primárka psychologického oddelenia Mária Cárachová. 

Už v týchto predvianočných dňoch zdobia nemocnicu a počítajú s tým, že lôžkové oddelenie bude cez sviatky plné. "Tá nemocnica sa im zdá akoby bezpečnejšia pre nich, lebo vedia, že sa o nich postarajú," myslí si Cárachová. 

"Paradoxom je aj to, že Slováci sa starajú o 50 tisíc rakúskych geriatrov a o svojich ľudí sa nedokážeme postarať," povedal Hruboň. 

Súvisiace články