Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Tri obce sú bez vody. Úrady im ju zakázali piť
Zdielať na

Tri obce sú bez vody. Úrady im ju zakázali piť

DUNAJSKÁ STREDA / Tri obce v okrese Dunajská streda sú bez pitnej vody. Úrady im totiž vodu piť zakázali. Našli sa v nej pesticídy, ktoré prekročili bezpečné hranice. Týka sa to viac ako torch tisícok ľudí z obce Jurova, Baka a Trstenná na ostrove.

Dvakrát do dňa si ľudia z troch obcí naberajú vodu do bandasiek. Inú možnosť nemajú. "V piatok podvečer nás zavolali do Trstennej na obecný úrad a vodárne nám dali do rúk papier, že je zakázané vodu používať na pitie, varenie a prípravu potravín, lebo v nej našli pesticídy," vraví starosta obce Baka, Juraj Bertalan. 

Ľudom to oznámili prostredníctvom verejného obecného rozhlasu, informovali ich na webovej stránke obce a sociálnych sieťach. Podľa Silvie z obce Jurova je to ale málo. "Ja som išla do roboty a prišla poobede a zas pracovne odišla a až neskôr dnes ráno sme sa dozvedeli o tom cez facebook, pritom sme pili tú vodu. mMohli by to vyvesiť na zástavke, obchode, nie len cez rozhlas."

Faktom je, že regionálny úrad verejného zdravotníctva dočasne ľudom piť vodu zakázal. Množstvo pesticídov prekračuje aj najvyššie povolené hodnoty. Vedenie západoslovenskej vodárenskej spoločnosti sa k možnému zdroju nákazy vyjadrí počas pracovného týždňa. "V súčasnosti je v troch obciach pitná voda zabezpečená náhradným zásobovaním cisternami pitnej vody. Akonáhle bude odstránený existujúci problém, v priebehu budúceho týždňa, tak bude obnovená, respektíve bude vyhlásená opätovne v spolupráci s RÚVZ voda znova za pitnú," stručne sa vyjadrili vodárne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy