Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výborný nápad starostu! K doktorovi vozí dedinčanov dodávka
Zdielať na

Výborný nápad starostu! K doktorovi vozí dedinčanov dodávka

OCHODNICA / V Ochodnici (okres Kysucké Nové Mesto) nemajú všeobecného lekára, čo je problém najmä pre starších obyvateľov obce. Starosta spolu s doktorom, ktorý ordinuje vo vedľajšej dedine, našli spôsob, ako týmto ľuďom pomôcť. Obecný úrad im zabezpečil bezplatnú prepravu na lekárske vyšetrenia.

Do ambulancie v Kysuckom Lieskovci vozia svojich obyvateľov, pretože lekár by v Ochodnici nemal dosť pacientov na to, aby si zarobil. Vedenie obce teda zabezpečilo pre svojich občanov dopravu k najbližšiemu doktorovi do vedľajšej dediny. 

Takáto pravidelná medzidedinská linka premáva vždy v pondelok, stredu a piatok. Pasažieri si nemusia kupovať lístky. Stačí, keď nastúpia. "Keď sa nezmestia, tak sa aj dvakrát otočím," hovorí šofér Pavol Gúcky. 

"Aby doktorovi vyšli náklady, musí mať 1 500 kariet," vysvetľuje Radoslav Ďuroška, starosta obce Ochodnica. "Pri počte 780 pacientov a priemernej kapitácii 2,70, vynásobte si to a zistíte, že sa tá ambulancia prevádzkovať nedá," hovorí lekár Jozef Borák. 

Prednostné vyšetrenia

Aby šofér mohol priviezť občanov z ordinácie späť do dediny, lekár pacientov ošetruje prednostne od 9-10 hodiny. 

Po vyšetrení u doktora ich aj dovezú naspäť. Využívajú na to obecné auto. Podľa starostu náklady na naftu zo svojho rozpočtu zvládnu. 

Súvisiace články