Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starosta Valaskej Dubovej pozná verdikt za neoprávnene vyplácanie obecných peňazí
Zdielať na

Starosta Valaskej Dubovej pozná verdikt za neoprávnene vyplácanie obecných peňazí

VALASKÁ DUBOVÁ / Bývalý starosta Valaskej Dubovej ide na 4 roky do väzenia. Bodku za kauzou neoprávnene vyplatených peňazí z obecnej kasy, dal krajský súd v Žiline. Bývalý starosta sa cíti byť nevinný. Podal žiadosť o odklad výkonu trestu a pripravuje dovolanie na Najvyšší súd.

"Ja si musím svoju česť hájiť, pre mňa je česť viac ako peniaze a toto že budem v base pôjde so mnou celý život, poškodilo to celú moju rodinu," hovorí bývalý starosta obce Jozef Fleis. Bývalého starostu obvinili zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa pred viac ako dvoma rokmi. Kauza sa prevalila po nástupe nového vedenia.

"Vôbec to nemuselo dospieť do takéhoto štádia, ako to dospelo a mohlo to skončiť u nás na obci a nemuseli byť do toho zatiahnuté žiadne súdy a žiadne médiá," myslí si starosta obce Igor Tulinský. 

Približne 18 tisíc si podľa terajšieho vedenia obce vyplatil bývalý starosta z obecnej kasy neoprávnene. Každý mesiac po dobu 4 rokov mu chodilo k výplate o približne 300 eur viac. Akúkoľvek mimosúdnu dohodu odmietol, a tak dal terajší starosta podnet na políciu.

"Ja keby som zaplatil čo len cent, tak by som priznal vinu a ja som presvedčený, že žiadnej viny som sa nedopustil," uviedol Fleis. 

"Dokonca, už keď sa to riešilo aj súdne, mal možnosť uzavrieť dohodu o vine a treste, kde by vyšiel z celej veci len s podmienkou," informuje poslanec OZ Martin Kereškéni. Súd ho ale uznal vinným. Trest odňatia slobody na 4r oky potvrdil pred pár dňami aj odvolací súd v Žiline.

Bývalý starosta požiadal o odklad výkonu trestu. Je pripravený podať podnet na Najvyšší aj Ústavný súd.

"Pôvodné uznesenia boli v súlade s rozpočtom a modifikované uznesenia, ktoré pojednávajú o mojom plate, boli upravené tak, že som porušil zákon a neoprávnene som si vyplácal čiastku," povedal bývalý starosta.

Druhé súdne konanie, medzi bývalým starostom a obcou, ohľadom vrátenia neoprávnene vyplatených financií, stále prebieha.

Aj tento starosta má poriadne za ušami:

Súvisiace články