Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štyri laby a ostré vycerené zuby. Viete ako sa brániť pri útoku psa?
Zdielať na

Štyri laby a ostré vycerené zuby. Viete ako sa brániť pri útoku psa?

BRATISLAVA / Pes je najlepší priateľ človeka. Keď vás však napadne, a takýchto prípadov sme vysielali niekoľko, viete si predstaviť aj lepších priateľov. Niektoré útoky a skončili ťažkými zraneniami, dokonca aj smrťou. Ako tomu zabrániť a čo robiť v prípade, keď na vás pes zaútočí?

Keď pes zaútočí, aj statný chlap má problém so stabilitou: "Som mal čo robiť, aby som nespadol. V skutočnosti neviem, naozaj neviem ako by som dopadol," popisuje jeden z účastníkov situáciu, keď sa mu do ochranného obleku zahryzol cvičený pes. Aj kynológ potvrdzuje, že veľa možností vtedy napadnutý nemá: "V tejto situácii nenarobíte nič, pretože máte psa za sebou, on vás roztočil, rozhodil, keby to bolo naozaj, zhodí vás na zem, alebo vám urve pol lýtka," popisuje útok cvičeného psa Miroslav Scherhaufer z Tactical Academy.

​Ako sa zachovať pri útoku psa ? To si vyskúšali viacerí odvážlivci. Všetko sa dialo pod dozorom profesionálneho kynológa. "Je to dôležité preto, aby sa vám nestalo priamo v reáli to, že na vás pes vyletí a nebudete vedieť, čo máte robiť. Je to dôležité preto, aby ste si zachovali chladnú hlavu a rozvahu," tvrdí kynológ. Odvážlivci sa obliekli do obleku pre profesionálnych kynológov, tzv. figurantov a dobrovoľne nechali psov sa do seba zahryznúť. "Je to ťažké a je v tom dosť teplo," popisuje oblek jeden z figurantov. Je to preto, že "tento oblek váži cca 25 kilogramov," vysvetľuje kynológ.

Podľa profesionálneho kynológa, pes môže útočiť z viacerých dôvodov. Buď si chráni svoje teritórium, či jedlo, alebo môže ísť aj o túlavú suku, ktorá má v  blízkosti schované šteňatá. Tak, či onak útok môže mať ťažké až fatálne následky. Najmä pri väčších plemenách, ktoré si priniesli aj na cvičisko. Figuranti mali obrovský rešpekt. "Tak toto už je godzila. Fuuu, tak toto neviem, či si budem chcieť vyskúšať," potvrdil jeden z účastníkov, pričom druhý dodáva: "váži viac ako polovicu mojej váhy."

"Keď je pes necvičený, môže sa stať to, že nás ten pes zahryzne, pustí a uteká preč. Akože on vyhral. Ale ak je cvičený, alebo ak sa mu podarilo pohrýzť človeka predtým, môže zostať zahryznutý, alebo môže znova ďalej útočiť. Vtedy je najideálnejšie obetovať nejakú časť tela," vysvetľuje skúsený profesionál Scherhaufer.

Odporúča sa ruka, alebo noha. S prílivom adrenalínu takéto zahryznutie znesiete, pričom druhou rukou môžete útok odvrátiť. Ak nemáte po ruke zbraň, ktorou by ste mali mieriť na dýchaciu trubicu, ostáva vám vaša päsť. "Už jednu ruku máš dohryzenú, tou druhou útočíš, preto si ju musíš chrániť. Úder a naspäť, úder a naspäť," vysvetľuje kynológ techniku obrany figurantovi. "Päsťou už potom musí byť presne smerované na nos. Nos je dosť citlivý, a tam keď sa zasadí dobrá rana, zaleje ho krv, rozhodí ho to z tej eufórie, že ide niekoho dohrýzť. A takisto aj tá bolesť ho zastaví v ďalšom útoku," dodáva kynológ zvyšok návodu ako útočiaceho psa definitívne zastaviť.

Účastníci sebaobrany pred psom sa prihlásili z praktických dôvodov: "Ak sa niekedy niečo takéto stane, aby som vedel, ako ten pes rozmýšľa, ako bude reagovať a čo je dobré, aby som spravil, alebo nespravil," tvrdí jeden z účastníkov výcviku. Tieto návody slúžia vtedy, ak vás napadne jeden pes. V prípade, že vás však napadne svorka psov, voči tej sa neubránite. Ak nemáte pri sebe zbraň. Vtedy vylezte na strom, alebo na strechu auta. "Pretože ubrániť sa 2-3 psom je problematické aj pre figuranta, a tie psy idú skutočne do živého, čo je dosť bolestivé," tvrdí Scheuhaufer. ​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy