Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Uloženia popola fyzika Hawkinga sa môžu zúčastniť aj cestovatelia časom
Zdielať na

Uloženia popola fyzika Hawkinga sa môžu zúčastniť aj cestovatelia časom

Archívne video

BRATISLAVA / Rodina zosnulého britského fyzika Stephena Hawkinga umožní zúčastniť sa pietneho uloženia popola vo Westminsterskom opátstve v Londýne aj cestovateľom v čase.

Ceremónie, pri ktorej urna spočinie v blízkosti pozostatkov fyzika Isaaca Newtona a prírodovedca Charlesa Darwina, sa uskutoční 15. júna. K dispozícii pre verejnosť je 1 000 vstupeniek, o ktoré je možné žiadať skrze portál Hawkingovo nadácie.

Záujemcovia, ktorí chcú byť pri pietnej akcii prítomní, musia v žiadosti vyplniť okrem iného aj dátum narodenia. Formulár v tejto kolónke umožňuje zadať dátum narodenia až do 31. decembra 2038, čo ponecháva priestor pre tých, ktorí sa ešte nenarodili, ale radi by sa, až v budúcnosti prídu na svet, júnovej piety zúčastnili. Hawkingova nadácia tvrdí, že cestovanie v čase môže byť možné, pretože doteraz nebolo spoľahlivo preukázané, že takýto presun nemožno uskutočniť.

Zaujímavosť v žiadosti si všimol londýnsky bloger IanVisits. "Profesor Hawking raz usporiadal oslavu pre cestovateľov v čase, aby zistil, či sa nejaký dostaví, keď zverejní pozvánku až po party," poznamenal bloger.

Spomínanú oslavu Hawking hostil v júni 2009. Fakt, že na nej bol sám, označil za experimentálny dôkaz nemožnosti cestovať v čase.

O rozlúčku s Hawkingom je veľký záujem. V prvých 24 hodinách od otvorenia registrácie požiadalo o pozvánku 12 000 ľudí z viac ako 50 krajín. Tisíce ľudí prilákal tiež vedcov marcový pohreb v Cambridge. Ten bol síce len pre pozvaných, ale ľudia zaplnili ulice mesta.

Hawking, považovaný za najvýraznejšieho teoretického fyzika súčasnosti, zomrel vo veku 76 rokov tento rok v marci. V jeho vedeckej činnosti, v ktorej sa zameral na vznik vesmíru, veľký tresk či čierne diery, mu nezabránilo ani neurodegeneratívne ochorenie, kvôli ktorému bol pripútaný na invalidný vozík. Svoje znalosti odovzdával aj širokej verejnosti, vysoko cenená je predovšetkým jeho populárno vedecká publikácia Stručná história času.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy