Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Falošná veterinárka predávala šteniatka s nepravými preukazmi o očkovaní
Zdielať na

Falošná veterinárka predávala šteniatka s nepravými preukazmi o očkovaní

HURBANOVO / Na Slovensku sa množia prípady šteniatok, ktoré náhle ochorejú, či uhynú. Všetky majú spoločný nielen pôvod – pochádzajú od chovateľov z Hurbanova, ale aj pečiatku veterinára v očkovacom preukaze. Dotyčný lekár sa však venuje hlavne veľkej praxi, lieči dobytok a ošípané. To, že niekto sfalšoval jeho pečiatku a podpis, sa dozvedel len náhodou.

Gina bola prvé šteniatko, pri ktorom si veterinár všimol, že jeho pečiatku môže niekto falšovať. Keď jej majiteľ otvoril očkovací preukaz zistil, že šteňa nemeckého ovčiaka očkoval veterinár z ich dediny.

"Spýtal sa ma na termín ďalšej vakcinácie šteňaťa. S prekvapením som zistil, že to meno a číslo osvedčenia sú identické s mojím," uviedol poškodený veterinár.

"Že v Hurbanove ani nikdy neočkoval psov," hovorí majiteľ psa z Hurbanova.

Trestné oznámenie

Veterinárovi, ktorý v Hurbanove nikdy nepracoval, začali volať majitelia šteniatok, ktoré tam kúpili. Podľa preukazu ich očkoval on. "Je možné, že ich bude niekoľko desiatok možno stovák týchto prípadov, preto som sa rozhodol že podávam trestné oznámenie, lebo v poslednom čase sa to ešte zhoršilo," povedal poškodený veterinár.

Polícia v Hurbanove začala trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzích práv. Pôvodne informácie hovorili o žene, ktorá sa vydávala za veterinárku. "Od roku 2014 do súčasnosti mala vykonávať lekársku prax na rôznych miestach. Používala falošnú pečiatku iného lekára. Taktiež podávala zvieratám očkovaciu látku, po ktorej podaní ochoreli alebo zomreli," uviedla hovorkyňa nitrianskej krajskej polície Božena Bruchterová.

Omyl?

Žena, ktorá poškodila dobré meno veterinára aj viacerí majitelia psov tvrdia, že ide zrejme o omyl. "V živote som neočkovala, bola som tiež oklamaná," uviedla.

"V prípade preukázania viny hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na dva roky," dodala Bruchterová.

Miestny chovateľ

Viacerí Hurbanovčania tvrdia, že si svojich psov dávali očkovať u miestneho chovateľa. "Hovoril mi, že on pracuje pre toho veterinára. Že očkuje šteniatka. Ja som to ďalej neriešila, neviem odkiaľ mal knižky ani razítko," uviedla chovateľka psov z Hurbanova.

Muž, ktorý podľa svedkov očkoval šteňatá bez veterinárneho vzdelania tvrdí, že očkovať zvieratá môže ktokoľvek. Vakcíny sú vraj prístupné v lekárňach. "Injekčne podávať liečivá môže jedine veterinárny lekár," uviedol prezident Regionálnej komory veterinárnych lekárov v Nových Zámkoch Imrich Karadi.

Téme sa venovala reportérka Drahu Dobrovicsová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy