Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Príbeh utýranej Viki rozhneval Slovensko, útulky chcú zmenu legislatívy
Zdielať na

Príbeh utýranej Viki rozhneval Slovensko, útulky chcú zmenu legislatívy

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Slovenskom rezonuje šokujúci prípad sučky Vikinsky, ktorá na sociálnej sieti spojila útulky a občianske združenia. Tie spustili petíciu za zmenu legislatívy.

Sučku si pred štyrmi rokmi adoptoval muž z Považia. Keď ale Viki ochorela, k veterinárovi ju nevzal. O život zvieraťa bojovali do poslednej chvíle.

Viki žila posledné mesiace na reťazi. Podarilo sa jej ale ujsť a vychudnutý sotva 18-kilogramový pes prosil svojim smutným pohľadom o pomoc.

Diera na tele

Do auta mestským policajtom nastúpiť Viki nechcela. Po zviera si prišli dievčatá z útulku.

"Keď sa otočila na chrbát, to bola katastrofa. Diera bola strašná. Ja som v živote nič také nevidela," hovorí Petra Matušíková z Občianskeho združenia Hafkáči.

V roku 2012 si Viki adpotoval Považskobystričan. Dievčatá boli psa po roku skontrolovať a všetko bolo vtedy v poriadku.

"Skontaktovali sme sa s družkou. Ona tvrdila, že nechce žrať, že má nádor a že si to vyhrýza. Tvrdila, že je vedľa nej a pritom fena bola už hospitalizovaná," hovorí Matušíková.

Snaha o záchranu

Veterinárka robila pre záchranu Vikinky aj nemožné. Vyšetrenia preukázali, že orgány poškodené nemá, no je podvyživená, dehydratovaná a ranu musela mať dlhšiu dobu.

"Kŕmená nebola, pretože u nás sa snažila zjesť vatu, obaly, granule ani neoňuchala," ozrejmuje veterinárka Darina Novotná.

Jaroslav, ktorý si psa adoptoval, sa pred kamerami ukrýval. Jeho priateľka ale potvrdila, že o rane vedeli. "Si to oblizovala a vyhrýzala," priznala.

Nádej

Vikinkin stav sa najskôr zlepšil. Z hospitalizácie išla do dočasnej opatery. Všetci verili, že sučka zabojuje. "V tom stave chodila za ľuďmi, vrtela chvostom," dodáva veterinárka.

"V piatok sa jej pohoršilo. Začala kňučať, nechcela jesť, tak som s ňou išla do Trnčína na kliniku," hovorí Matušíková.

Pes nakoniec zomrel v náručí tých, ktorí sa ju snažili zachrániť. Jej príbeh ale rozhneval Slovensko. Na stole je trestné oznámenie i petícia za zmenu legislatívy, aby sa zviera nepovažovalo len za vec. Útulky bijú na poplach a sú pripravené vyjsť do ulíc.

Viki utýrali, pozrite si reportáž:

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre deti a maloletých divákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy