Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Úradníci, ktorí mali na starosti utýranú Luciu (†5) hovoria o katastrofe
Zdielať na

Úradníci, ktorí mali na starosti utýranú Luciu (†5) hovoria o katastrofe

BRATISLAVA / V prípade zlyhania sociálnoprávnej ochrany maloletej Lucky Luknárovej, ktorú utýrali jej najbližší na smrť, pokračoval súdny proces v časti s obžalovanou úradníčkou bratislavskej sociálnej kurately. Prokuratúra ju žaluje pre marenie úlohy verejným činiteľom s obzvlášť závažným následkom. Úradníčka údajne mala mať pridelený úradný spis dieťaťa a teda bola za ochranu dieťaťa zodpovedná. Popiera to.

Na Okresnom súde Bratislava II. vypovedali svedkovia. Medzi nimi bola aj suseda rodiny Hrotákovcov. Podľa nej bolo z bytu často počuť krik a rozbíjanie rôznych vecí.

Suseda zasiahla

Susedka tvrdí, že po tom, čo Luciu dlhší čas nevidela, upozornila Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave. "Vždy tam bol len niekto, kto len zastupoval. Len si to zapísali," povedala s tým, že v súčasnosti cíti, že mala kompetentných urgovať viac.

Podľa nej sociálne pracovníčky niekoľkokrát navštívili ich dom, nikdy neboli v byte Hrotákových.

Na súde svedčili aj kolegovia obžalovanej z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Bratislave II. Vysvetľovali systém prideľovania spisov jednoltlivým pracovníkom.

Fungovanie úradu

Jeden z kolegov Márie fungovanie úradu kritizoval. Podľa neho sú pracovníci zavalení množstvom zbytočnej administratívy. Niektoré veci naopak dotiahnuté nie sú.

"Na sociálnoprávnu ochranu detí som nastúpil v roku 2011. Bol som zahalený nezmyselnou agendou. Aj dnes si myslím, že fungovanie úradu je slabé, nedostatočné a sociálnoprávna ochrana je iná robota ako tá úradnícka," uviedol svedok. 

Neprehľadný systém

Napríklad posúvanie spisov medzi pracovníkmi si oznamovali ústne, bez oficiálneho písomného záznamu. Systém evidencie spisov na úrade označil za neprehľadný. "Keď som nastúpil, dostal som zoznam agendy, podľa ktorého som pridelené spisy ani nevedel nájsť. Dokonca som nevedel určiť, či ide o spisy živé alebo uzatvorené," dodal svedok.

Takisto v prípade zastupovania kolegov v ich neprítomnosti bolo podľa neho veľmi komplikované získať potrebné informácie k jednotlivým prípadom.

Nezabránila smrti

Na ďalšom pojednávaní, ktoré je naplánované na budúci mesiac, budú vypovedať ďalší siedmi svedkovia. Obžalovaná úradníčka a jej advokát sa odmietajú k celej kauze vyjadriť.

"My máme za preukázané, že ten spis mala pridelený obžalovaná. A to je pre nás podstatné. Ona svojim nekonaním nezabránila smrti malej Luknárovej," uviedol prokurátor bratislavskej prokuratúry Boris Brenčič.

Na súde bol reportér Rasťo Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy