Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Utýraná Lucka (†5) mení legislatívu. Sociálka sa dožaduje vstupu do bytov
Zdielať na

Utýraná Lucka (†5) mení legislatívu. Sociálka sa dožaduje vstupu do bytov

BRATISLAVA / Právomoci sociálnych pracovníkov pri overovaní rodinných pomerov sa menia. Súhlas rodičov o vstupe do domácnosti už nebude potrebný. V prípade ohrozenia života a zdravia dieťaťa úradníci vstúpia do bytu za asistencie polície.

Dnes rodič môže odmietnuť opustiť sociálneho pracovníka dnu. "Sociálna pracovníčka môže dnes prísť k dverám a zaklopať, a vy, ak ju nepustíte tak nič urobiť nemôže. Môže zavolať policajnú hliadku a tá nemôže v podstate urobiť tiež nič viac," potvrdzuje Melánia Kurpielová z centra Slniečko.

Príkladom tejto situácie je aj prípad utýranej Lucky z Bratislavy. Jej telo ukrýval otčim s jej matkou v zatvorenej izbe tri roky.

"Prípad Lucky poukázal na potrebu zmeny a sociálne právomoci sa zmenia. Áno, bez súhlasu rodičov v prípade, že existuje vážne podozrenie, bude môcť sociálny pracovník za asistencie polície vstúpiť do bytu, aby overil stav dieťaťa," informoval hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Expresné povolenie

Predtým ale sociálny pracovník musí o povolenie na prehliadku požiadať súd, ktorý mu ho udelí do 24 hodín. Za minulý rok sociálni pracovníci preverili stovky podnetov a takmer tri desiatky detí rodičom odobrali.

"Z dôvodov týrania, ktoré sa preukázali, bolo 27 detí umiestnených do náhradných domovov," potvrdila hovorkyňa úradu práce sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Po zverejnení prípadu Lucky Luknárovej sa ľady pohli. Podnetov, kedy okolie reaguje a snaží sa deťom pomôcť, je oveľa viac.

"Polícia začala spolupracovať. Mestá začali spolupracovať so školami, čiže už to nie je o tom, že škola je na to sama," hovorí Kurpielová.

Vyššie kompetencie

Nápomocní, či všímavejší, by ale podľa Kurpielovej mali byť aj lekári na pohotovosti. "Pri lekároch je to veľmi komplikované, vzhľadom k tomu, že lekári sú súkromníci. Na nich dosah je veľmi malý a veľmi slabý. Vzdelávanie pohotovostí by bolo dôležité," vysvetľuje.

"Najviac podnetov máme zo škôl, susedov, aj rodinných príbuzných, ale nedávno sme mali aj prípad, kedy matku nahlásila jej kamarátka," hovorí Lukáčová.

Vyššie kompetencie sociálnych pracovníkov vstúpia do platnosti už začiatkom nového roka.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy