Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Novela zákona o rodine má pomôcť zabrániť týraniu detí
Zdielať na

Novela zákona o rodine má pomôcť zabrániť týraniu detí

BRATISLAVA / Navrhovaná novela zákona o rodine prináša okrem vyhlásenia fiktívnych manželstiev za neplatné aj ďalšie zmeny. V niektorých prípadoch by mohol súd vydať povolenie, aby orgán sociálnoprávnej ochrany detí zabezpečil otvorenie obydlia. Takéto opatrenie má zabrániť tomu, aby sa stávali prípad, akým je napríklad úmrtie malej utýranej Lucky.

smutný príbeh malej Lucky Luknárovej otvoril celospoločenskú debatu o systéme ochrany detí, ktorý mal veľa nedostatkov. Úrady sa zrejme až po tomto prípade poučili a nastolili viaceré návrhy na zlepšenia.

Výrazne by mohla pomôcť aj navrhovaná novela zákona o rodine. V občianskom súdnom poriadku pribudne nový paragraf, povolenie súdu na výkon oprávnenia vo veci starostlivosti maloletých. To znamená, že v prípade potreby môže sociálka byt alebo dom otvoriť.

Zvýšená ochrana detí

"Zmeny v občianskom súdnom poriadku sme prijali preto, aby bola zvýšená ochrana detí pred týraním, avšak túto právomoc sme posilnili zvýšenou ochranou súdu, aby táto právomoc nemohla byť zneužívaná," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Alexandra Donevová.

Príkaz, na základe ktorého budú môcť sociálni pracovníci vstúpiť do vášho príbytku bude len akousi poslednou možnosťou ako si overiť, či vaše dieťa je skutočne v poriadku.

Vážne podozrenie

Pracovníci sociálky musia mať vážne podozrenie, že dieťa je vystavené ohrozeniu života alebo neľudskému zaobchádzaniu a inou cestou si to jednoducho nevedia overiť. "Nie je to žiadna domová kontrola alebo domová prehliadka, ide len o to presvedčiť sa, že to dieťa, ako stredobod záujmu týchto pracovníkov, je v poriadku, je živé a zdravé," tvrdí hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Pred samotným otvorením bytu alebo domu sa sociálka bude znovu pokúšať o to, aby im rodina otvorila obydlie dobrovoľne. Ak to nepôjde, urobia tak oni za asistencie polície.

"Len v mimoriadnych prípadoch, kedy nedochádza k normálnej komunikácii s tým rodinným prostredím, s tými rodičmi dieťaťa, ktoré má byť skontrolované," dodáva Stuška.

Návrh novely zákona o rodine je však ešte len v legislatívnom procese, to znamená, že jeho výsledná podoba sa môže ešte zmeniť. Okrem tohto významného opatrenia pribudne k ochrane detí aj ďalší inštitút a to detský komisár.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy