Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Evanjelického kňaza vylúčili z cirkvi. Skončil pre svoje názory
Zdielať na

Evanjelického kňaza vylúčili z cirkvi. Skončil pre svoje názory

TURANY / Evanjelická cirkev vyzliekla z kňažského rúcha svojho mladého kaplána z farnosti v Turanoch. Dôvodom je jeho súkromný názor na manželstvo. To pre mladého kňaza Jakuba Pavlúsa znamená zväzok dvoch osôb, ale netrvá na tom, aby mali rozdielne pohlavie. Nepriamo tak podporuje homosexuálne partnerstvá, s čím sa nestotožňujú evanjelickí biskupi. Kaplán v cirkvi skončil.

Jakub Pavlús je mladý kňaz, ktorý rozhodnutie svojho nadiradeného vníma ako nespravodlivosť. Na svojom virtuálnom profile si zmenil fotografiu, ktorou reaguje na jeho životnú zmenu.

"Každý deň je piatok ak si nezamestnaný," napísal. Jeho status s nadhľadom odráža jeho postoj k celej veci.

Odchádza, ale nelúči sa

V telefonickom rozhovore pre televíziu JOJ, ktorý si ale neželá zverejniť, sa vyjadril, že jeho názor na zväzok manželský by dnes, aj po tom, ako ho nadriadení vyzliekli z kňažského rúcha, určite nezmenil. A to, že z cirkvi odchádza, neznamená, že sa lúči aj s cirkvou ako takou. Dúfa, že si prácu nájde a uživí svoju rodinu.

"Jeho deti sú malé, majú mesiac. Navyše má dvojičky. Neľudsky sa k nemu zachovali," prezrádza obyvateľ Turian.

Ondrej Prostredník je docentom na Evanjleickej bohosloveckej fakulte v Bratislave, kde študoval aj kňaz z Turian. Pedagógovia s ním počas jeho štúdií boli spokojní. S rozhodnutím biskupov viacerí nesúhlasia.

"Po stránke ľudskej je to veľmi tvrdé rozhodnutie," hovorí docent. "Je neprimerané a bolo by dobré, keby existoval nejaký opravný prostriedok. Je to, samozrejme, v rukách príslušných orgánov evanjelickej cirkvi," dodáva.

Rozpor

Vyjadril sa aj Zbor biskupov evanjelickej cirkvi. Vo svojom stanovisku píšu, že názory a stanoviská brata kaplána Jakuba Pavlúsa na manželstvo a rodinu sú v rozpore s ich vieroukou a stanoviskom prijatým ešte v roku 2013. V ňom sa uvádza, že homosexuálne partnerstvá nie sú alternatívnou formou rovnakou s manželstvom.

"To bol dôvod, prečo Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku nesúhlasil po skončení pracovného pomeru na dobu určitú s uzatvorením novej pracovnej zmluvy," píšu v stanovisku.

"Na vine je biskupský úrad. My ho máme veľmi radi. Nikdy nič zlé neprezentoval medzi cirkevníkmi," dodáva obyvateľka.

Iniciatíva

Na podporu kňaza už na sociálnej sieti vznikla Iniciatíva na zbierku a finančnú podporu. Jakub Pavlús pritom jej autorom nebol.

"Aj ja registrujem, že sú ľudia, ktorí sa veľmi jednoznačne stavajú na podporu Jakuba Pavlúsa," uzavrel docent.  

Súvisiace články