Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pri odstrele medvedice Ingy pochybili, tvrdí ministerstvo životného prostredia
Zdielať na

Pri odstrele medvedice Ingy pochybili, tvrdí ministerstvo životného prostredia

BRATISLAVA / Pracovná skupina ministerstva životného prostredia uzavrela prešetrovanie odstrelu medvedice v Liptovskej Kokave. Pri zásahu našla niekoľko pochybení.

Prvé pochybenie podľa správy ministerstva životného prostredia predstavuje vypustenie medvedice potom, ako jej odobrali mláďatá. "V tejto situácii bola vysoká pravdepodobnosť, že sa ich vráti hľadať späť do obce," píše ministerstvo v tlačovej správe.

Vyšetrovacia skupina poukázala aj na to, že pri zásahu nebol prítomný veterinár. Do tretica sa skupina zhodla na nedostatočnej komunikácii kompetentných s verejnosťou.

"Pracovná skupina na druhej strane zdôraznila, že správanie medvedice predstavovalo hrozbu pre verejnosť. A teda neprichádzali do úvahy nechať ju v okolí ľudských obydlí," píše ministerstvo v správe.

Mláďatá medvedice sú v dobrom zdravotnom stave. Minister životného prostredia hľadá spôsob ako zaistiť, aby sa podobným situáciám predchádzalo.

Vyšetrovaciu skupinu tvorilo šesť zástupcov z ministerstva životného prostredia, Štátnych lesov TANAP, akademickej obce aj tretieho sektora.

​Pracovná skupina navrhla odporúčania, ktoré pomôžu zamedziť podobným situáciám. Medzi hlavné odporúčania patrí riešenie nedostatočného zabezpečenia odpadu v dotknutých lokalitách, riešenie prikrmovania medveďa hnedého. "Po zásahu som obratom vydal pokyn Slovenskej inšpekcii životného prostredia, aby sa zamerala na kontrolu dodržiavania odpadového zákona v lokalitách, kde žijú medvede. Zákon jasne kladie povinnosť zabezpečiť kontajnery a presne určiť aj lokality, ktorých sa to týka," uviedol minister životného prostredia Lászlo Sólymos.

​Medvedicu Ingu zastrelili 2. júna potom, čo sa opäť objavila v dedine a hľadala tam svoje mláďatá. Po príchode zásahovej jednotky okolie uzavreli a nepustili tam dedinčanov. Najskôr padli výstražné výstrely. Po tom, ako mala medvedica zaútočiť na jedného z členov tímu padol aj výstrel, ktorý ju zabil.

Rozhodnutie strieľať však neprišlo hneď. Medvedica chodila do blízkosti ľudí už minulý rok, a to napriek tomu, že ju uspali a umiestnili hlbšie do lesa. Najväčší problém bol v tom, že sa samica, ktorá postupne strácala plachosť, stala matkou.

Súvisiace články