Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lanovka v centre mesta. V Liptovskom Mikuláši spomínajú na Alojza Lutonského
Zdielať na

Lanovka v centre mesta. V Liptovskom Mikuláši spomínajú na Alojza Lutonského

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / V centre Liptovského Mikuláša vyrástla nová lanovka – teda jej časť. Železnému stožiaru s bočnou sedačkou totiž chýbajú laná a motor. Dominanta z roku 1949 tak nebude ľudí voziť, ale je príjemnou spomienkou na historicky prvú lanovku v Nízkych Tatrách. Iniciátorom jej výstavby bol priekopník tatranského turizmu Alojz Lutonský. Jeho nápad a zároveň i fotografie budú môcť návštevníci obdivovať do konca augusta.

Na prvý pohľad sa mohlo zdať, že Liptáci chcú prevážať turistov z jednej strany námestia na druhú. Dôvod, prečo tu táto dominanta vyrástla je však trochu iný. "Lanovka je tu dočasne, pretože v liptovskomikulášskom múzeu je výstava Alojza Lutonského," povedala PR manažérka OOCR Region LLiptov Katarína Šafrínová. 

Za obdiv stoja nielen jeho fotografie, ale aj nápady, ktoré dokázali zblížiť ľudí a tunajšie hory. "Je otcom Jasnej, pretože on jej dal meno a on sa zaslúžil o to, aby tá lanovka, tá idea v roku 1936 prvý raz vyslovená, bola neskôr zrealizovaná," hovorí jaskyniar a esperantista Ján Vajs. 

Jeho prínos pre rozvoj cestovného ruchu na Liptove bol nesmierny a tento región sa rozhodol propagovať aj v zahraničí. Namiesto národných jazykov však používal esperanto. "Prvýkrát sa o Jánošíkovi vo svete dozvedeli práve prostredníctvom esperanta," dodáva Vajs. 

Nie je preto náhoda, že práve v týchto dňoch je v Liptovskom Mikuláši v plnom prúde letná škola esperanta, na ktorej sú poslucháči z tridsiatich štátov sveta. "Najväčšia jeho výhoda je tá jednoduchosť, keďže sa dá naučiť za 5-10 násobne rýchlejší čas ako hocijaký iný národný jazyk," vysvetľuje predseda slovenskej esperantskej federácia Peter Baláž.

Vďaka esperantu a Alojzovi Lutonskému sa tak o Slovensku dozvedeli ľudia na celom svete. No a lanovka u starších oživila spomienka a pre mladších je vítaná atrakcia. Tento monument sa ešte donedávna týčil v neďalekej Jasnej. Ani po výstavbe nových lanoviek by sme však na význam tej prvej nemali zabúdať. "Plánujeme jeho návrat do Demänovskej doliny do novej Aleje Alojza Lutovského," hovorí Šarafínová. 

Prepojenie oboch strán Chopka totiž zasvätil celý život a je symbolické, že posledný úsek lanovky Von Roll vyradili z prevádzky v roku 1997 len päť dní po jeho smrti.

Súvisiace články