Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lietajú aj bez krídel. Nemeckí vedci riešia záhadu lietajúcich pavúkov
Zdielať na

Lietajú aj bez krídel. Nemeckí vedci riešia záhadu lietajúcich pavúkov

BERLÍN / Lietajúce pavúky sa vyskytujú bežne v prírode. Ako je možné, že tieto osemnohé tvory vedia lietať, zisťoval tím nemeckých vedcov. Ukázalo sa, že pavúky majú zrejme vrodené doteraz nepoznané zmysly.

Pavúky síce nemajú krídla, ale aj napriek tomu si poletujú vo vetre ako malé vtáky. Ako je možné, že aj dospelé pavúky dokážu lietať? Táto otázka nenechala spať nemeckých vedcov a rozhodli sa osemnohých tvorov preskúmať.

"Zatiaľ našu štúdiu interpretujeme veľmi opatrne, pretože nepoznáme presný zámer pavúkov. Z ich správania pozorujeme, že si dokážu jednou zo svojich nôh skontrolovať poveternostné podmienky a potom sa rozhodnú, či sa nechajú vetrom unášať. Je možné, že majú vrodený zmysel pre určenie vetra," povedal vedec Moonsung Cho.

Tieto praktiky sú veľmi bežné pre pavúčie mláďatá, ktoré majú veľmi malú hmotnosť. Tím z technickej univerzite v Berlíne však skúmal, ako to, že sa na tenkej pavučine udržia v silnom vetre aj dospelé jedince s hmotnosťou 16 až 20 miligramov.

"Je to veľmi jemné, ale pevné vlákno, ktoré vydrží aj tvrdé podmienky. Dúfame, že výsledky štúdie pomôžu v oblastiach, kde sa vyskytujú tornáda a hurikány," dodal Moonsung Cho.

Podľa vedcov by sa ľudia mohli naučiť pavúčej technike pri výrobe pavučiny a vytvoriť si tak ochranu pred nebezpečnými živlami.

Súvisiace články